Svijet
0

PSVE dala podršku "Arapskom proljeću"

FENA
Parlamentarna skupština Vijeća Evrope (PSVE) pozdravila je hrabrost i posvećenost prodemokratskih pokreta u arapskom svijetu.

Poruka iz sjedišta organizacije posvećene ljudskim pravima u Strasbourgu poslata je uoči Međunarodnog dana demokratije 15. septembra.

  • Protagonisti "Arapskog proljeća", koji su preko društvenih mreža i interneta brzo stvorili veze, žele demokratske promjene zasnovane na povjerenju i transparentnosti: oni traže dostojanstvo, slobodu, društvenu pravdu i poštovanje ljudskih prava u državama utemeljenim u zakonu. Parlamentarna skupština Vijeća Evrope pozdravlja hrabrost i podržava posvećenost novih prodemokratskih pokreta u arapskim državama, koje će i dalje biti u vrlo različitim situacijama, navodi se saopćenju PSVE.

Vijeće Evrope i njegove članice moraju iskoristiti ovu priliku da se anagažuju i na opipljiv način pomognu prelazak na demokratiju u arapskom svijetu, ocjenjuju u Vijeću Evrope.

Parlamentarna skupština VE nudi parlamentima susjednih zemalja ne-članica "Status partnera za demokratiju” koji je parlament Maroka već stekao u junu ove godine. Palestinsko nacionalno vijeće je i dalje u procesu prijema.

Vijeće Evrope podsjeća i na svoju osnovnu ulogu - podršku jedinstvu Evrope, uz namjeru da pruži podršku državama u tranziciji svojim iskustvima, poput nadzora na izborima.

  • Parlamentarna skupština Vijeća Evrope je odlučnija nego ikada da podrži inovativne procese demokratskog partnerstva, kaže se u saopćenju PSVE, prenose u utorak agencije.