UN razmišlja o Zakonu o blasfemiji
5

Psovanje Boga bi uskoro moglo postati krivično djelo

Klix.ba
Generalna skupština UN (Foto: AFP)
Generalna skupština UN (Foto: AFP)
Nakon što je najavni trailer za antiislamski film "Nevinost muslimana" izazvao nemire širokih razmjera u cijelom svijetu, UN će ove sedmice ponovno razmotriti Zakon o blasfemiji o kojem se govori već čitavu deceniju.

Lideri islamskih zemalja izrazili su zabrinutost zbog nasilja koje je sporni film izazvao. Zbog toga pozivaju na uvođenje međunarodnog zakona prema kojem bi blasfemija bila krivično djelo.

"Zahtijevamo od Ujedinjenih nacija i drugih međunarodnih organizacija da donse zakon koji bi zabranjivao sličan govor mržnje koji ima za cilj da potakne mržnju i posije sjeme razdora", kazao je pakistanski premijer Raja Pervaiz Ashraf i dodao da će predsjednik Pakistana tokom svog obraćanja na sjednici UN-a pokrenuti ovo pitanje.

Isto je najavio i turski premijer Recep Tayyip Erdogan.

Grupe za ljudska prava i većina demokratskih zemalja smatraju da bi takav zakon bio samo povod za kršenje ljudskih prava te da bi represivni režimi ovaj zakon mogli iskoristiti da zatvaraju disidente.

"Ljudska prava ne služe da bi štitila religiju, nego ljude. Ko će uopće donositi odluke o tome šta je blasfemija", kazala je Courtney Radsch iz Udruženja Freedom House.

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon je razočarao aktiviste za slobodu govora prošle sedmice kada je sugerisao da bi se ona trebala ograničiti kada se koristi da "provocira i ponižava".