Svijet
0

Psiholozi osmišljavaju svirepe metode mučenja zatvorenika

Sarajevo-x.com
Američka Asocijacija psihologa u nedjelju je donijela odluku o ukidanju članstva u Asocijaciji za svoje kolege koji su učestvovali u vojnim akcijama koje su podrazumijevale mučenje i provođenje torture nad zatvorenicima, a koje su u tamošnjim vojnim i policijskim krugovima uobičajne tokom ispitivanja zatvorenika.

Asocijacija je glasanjem odlučila da kolege psiholozi koji su članovi Asocijacije ili to žele biti, a koji učestvuju i čak razvijaju taktike mučenja kojima se koriste vojni i policijski zvaničnici prilikom ispitivanja zatvorenika, ne mogu biti članovi uglednog udruženja stručnjaka.

Najčešće metode kojima se, po preporuci psihologa, koriste vojni ispitivači jesu gušenje u hladnoj vodi, izolacija i zabrana spavanja.

"Ovo je način na koji mi iz Asocijacije pokušavamo suzbiti pa čak i iskorijeniti okrutno i neljudsko ponašanje prema zatvorenicima. Ne želimo da naši članovi budu akteri te ponižavajuće metode ispitivanja. Psiholozi bi trebali osmišljati načine liječenja, a ne svirepe metode mučenja“, objasnio je u razgovoru za AFP jedan od članova Asocijacije, dr. Neil Altman.

Američka Asocijacija psihologa broji ukupno 148.000 članova što je čini jednom od najmnogobrojnijih organizacija u kategoriji mentalnog zdravlja.