Svijet
0

Psihijatrica upozorila policiju na ubicu iz Aurore

Klix.ba
James Holmes (Foto: AFP)
James Holmes (Foto: AFP)
Psihijatrica koja je liječila masovnog ubicu Jamesa Holmesa, upozorila je policiju mjesec dana prije Holmesove pucnjave na premijeri novog filma o Batmanu u kinu u Koloradu. Policiji je javila da je Holmes imao ubilačke izjave i da je opasan za javnost.

Još uvijek nije jasno šta je policija učinila sa tom informacijom i da li bi upozorenje uspjelo spriječiti pucnjavu u kojoj je, 20. jula prošle godine, ubijeno 12 ljudi, a desetine ranjeno.

Holmes, koji je trebao da doktorira na neuronauci, suočen je sa 166 optužbi koje uključuju ubistvo, pokušaj ubistva i nošenje oružja. Tužioci traže smrtnu kaznu, a objavili su čitav niz dokumenata sa novim detaljima o slučaju, a koji uključuju i upozorenje Holmesove psihijatrice.

U junu prošle godine, dr. Lynne Fenton, psihijatrica na Univerzitetu u Koloradu, kontaktirala je policiju. "Fenton je rekla da je liječila Holmesa, ali da je on prestao da dolazi na terapije i da je počeo da joj prijeti putem SMS poruka. Upozorila je da je Holmes opasnost za javnost sudeći po njegovim ubilačkim izjavama", piše u dokumentima.

Fenton bi se mogla suočiti sa desecima tužbi koje krive nju i fakultet za neadekvatan Holmesov tretman. Najmanje 14 ljudi planira da tuži Univerzitet u Koloradu i Fenton za nemar.

Ostali dokumenti otkrivaju detalje o tome šta je policija pronašla u pretresu Holmesovog stana, poput Batmanove maske, više od 300 metaka, šaržera i bilježnica.

Naredno ročište zakazano je za 10. april.