Drugo vještačenje nad ubicom
5

Psihijatri masovnog ubicu Breivika proglasili duševno zdravim

Klix.ba
Anders Breivik u sudnici (Foto: AFP)
Anders Breivik u sudnici (Foto: AFP)
Drugo psihijatrijsko vještačenje nad Andersom Breivikom pokazalo je kako je masovni ubica spreman za suđenje i zatvorsku kaznu.

Ovo je u potpunoj suprotnosti sa prvim vještanjčenjem iz novembra prošle godine kad su Breivika proglasili nesposobnim za suđenje. Suđenje ubici 77 osoba je zakazano za 16. april. Pitanje Breivikovog duševnog stanja će odrediti da li je sposoban za zatvor ili će ići u psihijatrijsku ustanovu.

Druga evaluacija je odobrena u januaru nakon što je prvo psihijatrijsko vještačenje, kojim je Breivik proglašen paranoidnim šizofreničarem, izazvalo velike kritike. Prema tome, ubica nije mogao biti krivično gonjen. Mnogi su se pitali kako je mentalni bolesnik mogao isplanirati i izvršiti zločin na način na koji ga je izvršio Breivik.

Breivik je prošle sedmice verbalno napao prve psihijatrijske analize nazivajući ih lažima i govoreći kako je 80 posto onoga što je napisano o njegovom stanju pogrešno. U pismu za norveški tabloid Verdans Gang, on kaže kako bi psihijatrijska ustanova bila "gora sudbina od same smrti".

"Poslati političkog aktivistu u azil je veće zlo nego ubiti ga", napisao je Breivik u svom pismu.