Glava mu ucijenjena, ubili mu psa...
0

FOTO / Przybyl: Pokušao sam se ubiti da bih odbranio čast profesije

FENA
Poljski vojni tužitelj, koji je u ponedjeljak preživio pokušaj samoubistva nakon pres-konferencije, izjavio je u utorak da se pokušao ubiti kako bi odbranio čast svoje profesije nakon što su je bio izvrgnut optužbama i prijetnjama.
Mikolaj Przybyl (Foto: AFP)
Mikolaj Przybyl (Foto: AFP)
Pukovnik Mikolaj Pryzbyl ustrijelio se nakon pres-konferencije u ponedjeljak na kojoj se branio od medijskih napada na vojne tužioce i njihovu istragu o curenju informacija o istrazi avionske nesreće u kojoj je 2010. poginuo poljski predsjednik Lech Kaczynski.

U izjavi za poljsku novinsku agenciju PAP iz bolesničke postelje, Przybyl je rekao da je želio zaštititi čast profesije i budućnost vojnih tužioca.

Dodao je kako je tokom ranijih istraga bio izložen prijetnjama i zastrašivanjima, a da su ga optužbe za zlopotrebu položaja naposlijetku navele na pokušaj samoubistva.

Foto: AFP
Foto: AFP
"Mogu prihvatiti da su uništili moj automobil, izbušili mi gume zbog čega sam mogao stradati. Moja glava je ucijenjena na 300.000 dolara. Ubili su mi psa", rekao je Przybyl.

"Nisam se mogao nositi s optužbama za nezakonito postupanje", istaknuo je vojni tužilac.

Pokušaj samoubistva preživio je zahvaljujući tome što ga je u posljednji trenutak omeo jedan od novinara koje je nekoliko trenutaka ranije zamolio da izađu iz ureda.