Financial Times
0

Prvo ročište Karadžiću - velika frustracija

FENA
Većina londonskih dnevnika bilježi u utorak da se Radovan Karadžić nije pojavio na početku suđenja u Haagu, dok novinar Financial Timesa ocjenjuje da je prvo ročište – umjesto da bude početak velikog suđenja – preraslo u veliku frustraciju jer su se suci suočili s praznom stolicom.

Sudac O-Gon Kwon je najavio da će poduzeti mjere kako bi spriječio Karadžića da opstruira proces, ali nije rekao što tačno namjerava učiniti, dodaje list.

Dopisnik The Guardiana piše o velikom nezadovoljstvu žena iz Srebrenice, udovica i majki ubijenih Bošnjaka, koje su autobusom prešle skoro dvije hiljade kilometara da bi u Haagu prisustvovale početku suđenja.

Kada su vidjele da Karadžić fizičkom silom nije bio primoran da se pojavi, počele su udarati po metalnoj ogradi na ulazu u zgradu suda i izvikivati vulgarnosti. Na kraju su se okupile u dvorani preko puta suda gdje ih je glasnogovornica suda Nerma Jelačić pokušala umiriti, rekavši da se sud mora rukovoditi zakonom, a ne emocijama, piše Guardian.

The Times jučerašnjim zbivanjima u Haagu posvećuje redakcijski komentar u kojem Karadžića optužuje za otvoreno ismijavanje pravde te ocjenjuje da suci ICTY-a ne bi smjeli Karadžiću odobriti dodatno vrijeme da pripremi odbranu.

Za to je već imao godinu dana, zapravo je imao i 13 godina prije hapšenja dok je kao bioenergetičar liječio naivne klijente, konstatira autor, koji od suda traži da brzo odlučiti kako će dalje.

U suštini postoje dvije mogućnosti – ili da Karadžić silom bude izveden iz svoje zatvorske ćelije i odveden u sudnicu, ili da mu bude nametnut odvjetnik. Ova druga opcija je bolja jer bi se tako očuvalo dostojanstvo suda i demonstrirala odlučnost da se zadovolji pravda.

Ali ako se ispostavi da je doktor Karadžić odlučan ometati suđenjenje, onda će i njegovo prisilno odvođenje u sudnicu biti primjerena primjena sudske procedure, navodi Times.

Žrtve masakra u Srebrenici nisu imale mogućnost da se okrenu i odu. To se ne smije dozvoliti ni čovjeku koji je optužen za najveći masakr nad civilima u Evropi od Drugoga svjetskog rata, zaključuje Times.