Miljko Radisavljević
0

"Prvo će se oduzimati imovina pripadnicima "Zemunskog klana"

FENA
Specijalni tužilac Miljko Radisavljević izjavio je da će se prvi postupci po Zakonu o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog djela odnositi na pripadnike takozvanog "Zemunskog klana" i osobe optužene zbog trgovine opojnim drogama.

Radisavljević je u intervjuu današnjoj "Politici" kazao da bi odredbe tog zakona mogle da se primijene u svim krivičnim postupcima koje je pokrenulo Specijalno tužilaštvo.

Zakon se neće primjenjivati na svjedoke saradnike koji su taj status stekli do dana stupanja na snagu zakona, a to je 4. novembar 2008. godine, kazao je on.

"Interesantno je da će se zakon primjenjivati i na ostavioce, odnosno na osobe protiv kojih krivični postupak nije pokrenut ili je obustavljen zbog njihove smrti", objasnio je Radisavljević.

Specijalni tužilac je kazao da su stvorene procesne pretpostavke da se postupak oduzimanja imovine vodi i protiv osoba koje su u bjekstvu.

On je precizirao da će se oduzimati novac, pokretne stvari, dragocjenosti, akcije, obveznice, druge hartije od vrijednosti, nekretnine u vidu kuća, stanova, lokala, poslovnih zgrada, zemljišta i drugog, odnosno prihoda ili zarade iz krivičnog djela.

Radisavljević je kazao da će najveći dio trajno oduzete imovine biti prodat, da će poslije odbijanja troškova upravljanja oduzetom imovinom preostala sredstva biti uplaćivana u budžet Srbije te da će dio tih sredstava biti korišten za finansiranje socijalnih, zdravstvenih, prosvjetnih i drugih ustanova.

Ukoliko se u oduzetoj imovini nađu predmeti od istorijske, umjetničke ili naučne vrijednosti, oni će bez naknade biti ustupljeni ustanovama nadležnim za njihovo čuvanje.