Svijet
0

Prvih šest mjeseci 2006. najtopliji u historiji SAD-a

FENA
Prvih šest mjeseci 2006. godine bilo je najtoplije u prosjeku otkako se u Sjedinjenim Državama mjere temperature od 1985. a globalno zagrijavanje moglo bi biti činilac koji tome doprinosi, izjavio je američki klimatski stručnjak.

Meteorolozi su prognozirali kako bi se toplo vrijeme moglo nastaviti tokom jula, augusta i septembra u većem djelu SAD-a, uključujući goleme površine zemlje zapadno od rijeke Misisipi, kao i Nove Engleske, Floride i južne Aljaske.

Očekuje se da samo Havaji zabilježe temperature ispod prosjeka, sudeći po Američkome klimatskom prognostičkom centru, javio je Reuters.

Toplotni val koji je pogodio veći dio SAD-a mogao bi biti neugodan, ali nije neuobičajen, kazao je Jay Lawrimore iz Centra za klimatske podatke.

"Svakog ljeta uočavamo periode s temperaturama iznad normalnih i toplotni valovi nisu neuobičajeni u SAD-u, na sjeveroistoku ili u drugim krajevima zemlje", izjavio je Lawrimore putem telefona iz Ashevillea u Sjevernoj Karolini.

Temperature su dostizale maksimalnu vrijednost od 38 stepeni Celzijusa od Kalifornije do Teksasa i od Južne Dakote do Kanzasa.

U Washingtonu se u upozorenju od vrućina traži od starijih, mladih i hendikepiranih da ostanu u zatvorenim prostorima ili odu u gradske centre za rashlađivanje, dok su se putnički vozovi kretali sporije kako bi uštedjeli energiju zbog visokih temperatura.

Neobično je, kazao je Lawrimore, da je tako topao period zabilježen u periodu od januara do juna.

Globalno zagrijavanje nije definitivni uzrok ovakvih temperatura, ali je činilac koji doprinosi tome, kazao je. Isto tako i suša koja se proširila na 45 posto površine SAD-a jer ekstremno suho tlo može dovesti do visokih temperatura zraka.

Još jedan razlog za produženi period temperatura iznad prosjeka je način strujanja zraka, kazao je.

Kretanje zraka u gornjim dijelovima atmosfere obično ide od zapada ka istoku u krivudavoj putanji koja nosi hladni zrak sa sjevera do kontinentalnih djelova SAD-a. Ove godine takvo strujanje zraka desilo se u veoma uskoj putanji, gotovo u ravnoj liniji, sjeverno od kanadske granice.

"U januaru nismo imali uticaj arktičkog zraka u obimu u kojem inače dolaze, taj veoma hladan zrak je nestao i imali smo temperature oko dva stepena iznad normalnih. To će se također desiti i u ostalim mjesecima", izjavio je Lawrimore.