Haški tribunal
0

Prvih 30 svjedoka na suđenju Karadžiću

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Tužilaštvo Međunarodnoga kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Haagu predalo je sudu listu s imenima prvih 30 svjedoka na suđenju Radovanu Karadžiću, koje počinje 26. oktobra, prenio je u četvrtak Justice Report.

Među prvim svjedocima Tužilaštva je i Momčilo Mandić, bivši ministar pravde u Karadžićevoj vladi, kojem se pred Odjelom za ratne zločine u Sarajevu sudi za njegovu odgovornost u osnivanju zatočeničkih centara u glavnom gradu BiH i oko njega 1992. godine, te sudjelovanje u napadu na Centar za obuku kadrova nekadašnjeg Ministarstva unutrašnjih poslova Republike BiH.

Mandić je nepravosnažno oslobođen, ali je Tužilaštvo BiH uložilo žalbu na ovu odluku.

Prema listi koju je dostavilo Tužilaštvo, prvi svjedok koji će pred ICTY-em dati svoj iskaz je zaštićen. Poslije njega će svjedočiti Sulejman Crnčalo, koji je iskaz dao i na suđenju Momčilu Krajišniku.

Crnčalo, koji je do rata živio na Palama, svjedočio je o tome zašto je s drugim Bošnjacima u ljeto 1992. godine napustio svoj dom. Kako je rekao na suđenju Krajišniku, u proljeće te godine na Palama je uspostavljeno sjedište vlade bosanskih Srba, lokalno srpsko stanovništvo je naoružavano, a Bošnjaci hapšeni.

Crnčalo je Pale napustio u zadnjem konvoju koji je izašao krajem ljeta. Prema njegovom iskazu, odvoženje Bošnjaka u konvojima autobusa, kao i mogućnost da svoju imovinu zamijene za imovinu Srba iz Sarajeva, organizirale su “srpske vlasti na Palama”, gdje je tokom rata bilo sjedište Karadžićeve vlade.

Krajišnik je 2009. osuđen na 20 godina zatvora.

Svjedočit će i Herbert Okun, koji je na početku sukoba u BiH bio zamjenik Cyrusa Vancea, UN-ovog specijalnog izaslanika za Balkan. Okun, inače američki diplomat, bio je na brojnim sastancima na kojima se raspravljalo o situaciji u BiH.

Pored ostalog, ima informacije i o sastanku između Karadžića i pokojnog lidera bosanskih Hrvata Mate Bobana u Grazu (Austrija) 1991. godine, na kojem su razgovarali o podjeli Bosne. Okun danas na nekoliko uvaženih američkih univerziteta predaje o dešavanjima u Istočnoj Evropi nakon pada komunizma.

Svjedok je i Aernout van Lynden, bivši novinar Sky Newsa, koji je u Haagu svjedočio u slučaju Mileta Mrkšića, optuženog 2007. pred Haškim sudom zajedno s Veselinom Šljivančaninom i Miroslavom Radićem za zločine u Vukovaru, i osuđenog na 20 godina zatvora. Šljivančanin je osuđen na 17 godina, a Radić oslobođen krivice.

Svoj iskaz će dati i Colm Doyle, nekadašnji šef monitoring misije EU-a u BiH, američki profesori Robert Donia i John Wilson, te Michael Rose, umirovljeni britanski general, nekadašnji zapovjednik snaga UNPROFOR-a u BiH.

Također je među prvim svjedocima i sarajevski doktor Milan Mandilović, koji je na suđenju Dragomiru Miloševiću, komandantu Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike srpske (VRS), osuđenom 2007. na 33 godine zatvora, svjedočio o granatiranju grada pod opsadom, te Dženana Sokolović, koja je zajedno sa sinom Nerminom ranjena u gradu.

Sokolović je bila svjedokinja i na suđenju Slobodanu Miloševiću, bivšem srbijanskom predsjedniku koji je umro u Haagu prije nego što mu je izrečena presuda.

Prvih 30 svjedoka trebalo bi biti saslušano do kraja decembra ove godine.

Radovan Karadžić je uhapšen u julu prošle godine u Beogradu nakon više od decenije skrivanja.

Haški tribunal još uvijek traga za generalom Ratkom Mladićem, koji se tereti za zločine u BiH, i Goranom Hadžićem, optuženim za zločine u Hrvatskoj.