Njemačka
0

Prvi sukobi na proslavi Prvog maja

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U Berlinu i Hamburgu rano jutros su na Međunarodni praznik rada izbili sukobi policije i demonstranata koji su uzvikivali slogane protiv kapitalizma, a prema prvim izvještajima, desetine policajaca je povrijeđeno, saopštile su njemačke vlasti.

Policija u Berlinu je potvrdila da je najmanje 29 policajaca povrijeđeno, a 12 osoba uhapšeno tokom protesta 200 demonstranata koji su bacali boce i kamenice na snage reda poslije završetka jedne ulične proslave u istočnom okrugu Friedrichshain.

Policija je navela da je bila organizovana mirna ulična zabava na kojoj je bilo oko 2.000 ljudi, ali da je na samom kraju došlo do sukoba sa snagama reda i da je tada zapaljeno i nekoliko kontejnera i da su uništeni prozori na više autobusa.

Vlasti u Hamburgu su potvrdile da je i u tom gradu došlo do nasilja na ulicama i da su tri pripadnika policijskih snaga za razbijanje demonstracija povrijeđena, prenio je Reuters.

Policija u njemačkoj prijestonici će se u toku dana suočiti sa, kako se strahuje, još većim nasiljem kada bude organizovan marš pripadnika ultradesničarskih partija, radničkih sindikata i ljevičarskih organizacija u trenutku kad se Njemačka suočava sa najgorom recesijom od kraja Drugog svjetskog rata.

Proslava 1. maja tradicionalno se obilježava uličnim okupljanjima u mnogim evropskim prijestolnicama, a očekuje se da će ekonomska kriza podstaći ogroman broj ljudi na proteste ove godine.

U susjednoj Francuskoj je osam najvećih sindikata pozvalo na masovne proteste širom zemlje zbog načina na koji se vlada predsjednika Nicolasa Sarkozyja bori sa ekonomskom recesijom.

Velike demonstracije sindikata bit će organizovane i u španskoj prijestonici Madridu kao i drugim metropolama u Evropi i svijetu.