Svijet
78

Prvi saudijski vojni avioni već stigli u Tursku, u narednim satima stiže ih još nekoliko

Anadolija
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Podsekretar Ministarstva odbrane Saudijske Arabije brigadni general Ahmed bin Hasan Asiri je izjavio da su saudijski borbeni avioni, koji su najavljivani u okviru borbe protiv ISIS-a, stigli u vojnu bazu Incirlik u Adani na jugu Turske. Asiri je za televiziju "Al Arabiya kazao da će u narednim satima dodatni borbeni avioni sletjeti u bazu Incirlik u Turskoj.

Naglasio je da se nastavljaju razgovori predstavnika Saudijske Arabije sa zemljama koalicije predvođene Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u vezi sa mogućom kopnenom akcijom protiv terorističke organizacije IDIL u Siriji.

Dodao je kako među zemljama međunarodne koalicije postoji snažno uvjerenje o potrebi kopnene akcije protiv IDIL-a.

Podsjetio je također kako je Saudijska Arabija ranije izrazila želju da zauzme aktivnu ulogu u mogućoj kopnenoj operaciji koalicije.

Istakao je da bi Saudijska Arabija i Turska mogle učestvovati u eventualnoj kopnenoj operaciji.

Na kraju je još kazao da su borbeni avioni sletjeli u bazu Incirlik u cilju djelovanja u zračnim napadima, dodajući kako vojni stručnjaci provode aktivnosti u vezi sa mogućom kopnenom ofanzivom.

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu izjavio je u subotu kako bi avioni Saudijske Arabije mogli uskoro doći u Tursku, s ciljem borbe protiv terorističke organizacije ISIS. Cavusoglu je istakao kako su turske vojne baze otvorene za sve zemlje koje žele poslati svoje avione za borbu protiv ISIS-a.Saudijska Arabija je 4. februara saopćila da je spremna sa kopnenim snagama učestvovati u borbi protiv ISIS-a u okviru međunarodne koalicije. Brigadni general Ahmed Asiri izjavio je tada da je Saudijska Arabija spremna prvi put učestvovati u kopnenoj operaciji u Siriji ako članice međunarodne koalicije na sastanku u Briselu odluče da je to potrebno.

Koalicija predvođena Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) napade na položaje ISIS-a u Siriji započela je sredinom 2014. godine.