Svijet
0

Prvi razgovori Gambarija s vojnom huntom u Mianmaru

FENA
Specijalni izaslanik Ujedinjenih naroda Ibrahim Gambari započeo je nove razgovore u nedjelju u Mianmaru, gdje vojna hunta brani svoju odluku o neobnavljanju akreditacije vođi ekipe UN-a u Rangunu Charlesu Petrieu.

Gambari je stigao u Rangun u subotu, ali je odmah otputovao za Naypyidaw, novi glavni grad, 400 kilometara sjeverno od Ranguna.

On je u nedjelju ujutro razgovarao s ministrom rada, koga je hunta nedavno imenovala za veze s opozicionarkom Aung San Suu Kyi, saopćio je mianmarski zvaničnik koji je želio ostati anoniman.

Uoči dolaska Gambarija, vlasti su informirale UN da ne namjeravaju produžiti akreditaciju Petrieu, šefu UN-ove ekipe u Rangunu, koji je osudio siromaštvo i patnje naroda Mianmara, zemlje, koja je inače bogata prirodnim resursima.

U nedjelju je režim branio svoju odluku, kako javlja zvanični dnevni list New Light od Myanmar, objavivši da se stavovi Petriea "ne temelje na čvrstim dokazima ili tačnim podacima, te prema tome oni ne odražavaju objektivnu situaciju Mianmara".

Prema analitičarima, ova afera bi mogla zasjeniti bitne ciljeve Gambarijeve misije, a to je oslobađanje svih osoba zatvorenih u septembu, otvaranje istinskog dijaloga između hunte i opozicije i početak procesa reformi u ovoj zemlji u kojoj već 45 godina vladaju generali.