Svijet
0

Prvi put u posljednjih 500 godina: Odata počast posljednoj bosanskoj kraljici

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić po dolasku u Rim posjetio je Crkvu "Santa Maria d’Ara Coeli" u kojoj je sahranjena posljednja bosanska kraljica Katarina Kosača Kotromanić. Ovo je prvi put u posljednjih 500 godina da je jedan šef države BiH obišao grob i odao počast posljednjoj bosanskoj kraljici.

Srdačnu dobrodošlicu Komšiću poželjeli su fra Francesko Bravi, generalni vikar, fra Dagan Ružić i drugi pripadnici tog reda, koji su izrazili zadovoljstvo posjetom predsjedavajućeg Komšića.

Nakon posjete franjevcima, predsjedavajući Komšić je obišao Crkvu "Bogorodice Milosrdnice", smještene uz Generalnu kuriju franjevačkog reda, koja se smatra jednom od najljepših crkava grada Rima. U njoj se nalaze djela Ivana Meštrovića, jednog od najpoznatijih i najslavnijih hrvatskih kipara, te jednog od najvećih savremenih svjetskih umjetnika - mozaici s elementima folklorne tradicije iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

Poslije posjete Crkvi "Bogorodice Milosrdnice", predsjedavajući je posjetio Crkvu "Santa Maria d’Ara Coeli" u kojoj je sahranjena posljednja bosanska kraljica Katarina Kosača Kotromanić. Ovo je prvi put u posljednjih 500 godina da je jedan šef države BiH obišao grob i odao počast posljednjoj bosanskoj kraljici. Franjevci koji čuvaju tradiciju posljednje bosanske kraljice izrazili su iznimno zadovoljstvo posjetom predsjedavajućeg Komšića koja im, kako kažu, daje posebnu dimenziju bosanske državnosti od srednjovjekovne Bosne do danas.

U razgovoru s franjevcima Komšić je kazao da su franjevci bili i ostali prijatelji BiH. Naglasio je veliki angažman bosanskih franjevaca koji su mnogo toga uradili i nastavljaju da rade za našu zemlju. Posebno je istakao pozitivne aktivnosti i značajan doprinos bosanskih franjevaca i Katoličke crkve u proteklom ratu u BiH. Informirao je sagovornike o značaju Temeljnog ugovora izmedu Vatikana i BiH, kazavši da je riječ o dokumentu koji je u interesu i Vatikana i BiH. Dodao je da temeljni ugovor predstavlja primjer na koji način se trebaju rješavati odnosi i s drugim vjerskim zajednicama, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.