Kuvajt
0

Prvi put u historiji žene ušle u parlament

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Prvi put u historiji Kuvajta u parlamentu među 50 poslanika naći će se i četiri žene, pokazuju danas objavljeni rezultati parlamentarnih izbora u ovoj konzervativnoj zemlji gdje se bavljenje politikom i dalje smatra isključivo muškim poslom. Među 210 kandidata, na jučer održanim izborima, našlo se 16 žena, od kojih su četiri ušle u parlament.

Ženama u Kuvajtu je 2005. godine dato pravo da glasaju i da budu birane, ali nijedna nije dosada uspjela ući u parlament iako su izbori bili održani 2006. i 2008, podsjetio je Reuters.

U parlamentu će sjediti Masuma al Mubakar, koja je postala prva žena ministar u Kuvajtu 2005. godine, dvije profesorice koje su se školovale u SAD-u Salwa al Jassar i Asil Awadi, kao i vodeća ekonomistica Rola Dashti.

U Kuvajtu 384.790 građana, među kojima polovinu čine žene, ima pravo glasa, ali je odziv bio slab jer građani smatraju da se ovim izborima neće mnogo odmaći u rješavanju spora parlamenta i vlade koja odgađa provođenje ekonomskih reformi.

Vladar Kuvajta šejh Sabah al Ahmad al Sabah raspisao je izbore poslije raspuštanja parlamenta, u martu. On je to učinio jer je parlament želio da ispita njegovog rođaka, aktuelnog premijera, zbog optužbi za korupciju.

Suniti su na ovim izborima osvojili samo 11 mjesta u parlamentu, što je za deset manje u odnosu na prošli sastav. Liberali su osvojili osam mjesta, za jedno više nego prošli put.

Nova skupština će morati da se izjasni o paketu pomoći za poticanje ekonomije, vrijednom pet milijardi dolara, koji treba da pomogne finansijskom sektoru ove arapske zemlje u vrijeme globalne ekonomske krize.

Stimulativni paket je u martu već odobrila prijelazna vlada, ali je potrebno da to učini i novi parlament.

Iako politički sistem Kuvajta, gdje partije nisu zvanično priznate, podsjeća na zapadne demokratije više nego ijedan drugi u toj regiji, ta zemlja je u ekonomskom smislu zaostala u odnosu na susjede.

Katar, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein su se transformirali u trgovačke, finansijske i turističke centre, interesantne stranim investitorima, dok je u Kuvajtu upravo skupština blokirala mnoge ključne projekte, a država je bila prisiljena da lani intervenira i spašava bankarski sektor.