Svijet
0

Prvi pregovori o budućim odnosima SAD - Irak polovinom februara

FENA
Pregovori između Iraka i Sjedinjenih Država radi definiranja budućih odnosa dviju zemalja, posebno pitanja stalnih američkih baza, počet će u trećoj sedmici februara, objavila je u ponedjeljak iračka vlada.

"Pregovori o suradnji i prijateljstvu počet će u trećoj sedmici februara", navodi se u zvaničnom saopćenju iračke vlade.

Vijeće sigurnosti iračke vlade sastalo se u nedelju, u prisustvu predsjednika Jalala Talabanija, premijera Nurija al-Malikija, predsjednika parlamenta Mahmuda al-Mashadanija te predstavnika političkih partija Skupštine, navodi se u tekstu.

"Razmatrani su dugoročni mehanizmi sporazuma o suradnji i prijateljstvu između Iraka i SAD-a", kaže se u tekstu saopćenja.

O ovom sporazumu pregavarat ćemo u "interesu Iračana, o ekonomskoj, sigurnosnoj i vojnoj oblasti, kao i o političkoj, diplomatskoj i kulturnoj, što će doprinijeti prijateljskim odnosima s američkim narodom", ističe se u saopćenju glasnogovornika iračke vlade.

Krajem novembra, američki predsjednik George W.Bush i premijer Nuri al-Maliki potpisali su "načelnu deklaraciju" o pregovorima za davanje novog okvira američkom vojnom prisustvu u Iraku nakon 2008. i dugoročnim odnosima između dvije zemlje.