Svijet
15

Prvi predsjednik Ukrajine: Putin bi mogao izazvati treći svjetski rat

Klix.ba
Leonid Kravčuk (Foto: EPA)
Leonid Kravčuk (Foto: EPA)
Prvi predsjednik nezavisne Ukrajine, Leonid Kravčuk, izrazio je bojazan da bi se sukobi mogli proširiti izvan granica njegove zemlje ukoliko predsjednik Rusije Vladimir Putin odluči rasporediti trupe preko istočne ukrajinske granice.

Kravčuk je u intervjuu za Glas Amerike kazao da Putin neće biti zadovoljan samo s Ukrajinom i da se neće tu zaustaviti, te da bi to mogao biti početak trećeg svjetskog rata.

Dok Rusi demantuju planove o daljnjim vojnim akcijama u Ukrajini, Putin je nedavno rasporedio vojsku duž istočne granice dvije zemlje. Analitičari su izrazili zabrinutost da bi Rusija mogla pokušati preuzeti kontrolu nad dijelovima Ukrajine, pa čak i Moldavije gdje živi veliki broj Rusa.

Stanovnici ovih zemalja danas se pitaju da li bi Putin zveckao oružjem da Kravčuk 1994. godine nije pristao da vrati 1.800 nuklearnih bojevih glava Rusiji, a koje je Ukrajina naslijedila od SSSR-a.

No, nekadašnji predsjednik Ukrajine i danas smatra da nuklearno oružje uopće ne bi trebalo postojati i zato je, kaže, potpisao sporazum o nuklearnom razoružanju svoje zemlje s tadašnjim predsjednicima Rusije i SAD-a Borisom Jeljcinom i Billom Clintonom.

Za Putina kaže da ga se sjeća kao oficira KGB-a koji je usvojio najgore metode ove agencije.