Izrael
0

Prvi nalozi za prekid gradnje naselja na Zapadnoj Obali

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Izraelski inspektori počeli su primjenjivati prve naloge o prekidu gradnje naselja na Zapadnoj Obali, sukladno nedavnoj odluci premijera Benjamina Netanyahua, navodi se u izraelskom vojnom saopćenju.

Inspektori su raspoređeni na Zapadnoj Obali kako bi odredili prve naloge obustave rada gradilišta i konfiskacije građevinske opreme, dodaje se u saopćenju. Izraelski ministar odbrane Ehud Barak naredio je hitnu mobilizaciju novih inspektora koji će nadzirati djelomičnu i privremenu obustavu gradnje kao što je odlučio Netanyahu, a potvrdila vlada.

  • Danas je 14 inspektora zaduženo za nadzor gradnje, a za dvije sedmice će biti obrazovano još 40 inspektora i oni će se kasnije pridružiti desecima drugih u nadziranju zaleđivanja novih gradnji, precizira se u saopćenju ministarstva odbrane.

Netanyahu je u srijedu najavio djelomični desetomjesečni moratorij na izraelsku gradnju na okupiranoj Zapadnoj Obali u cilju pokretanje mirovnog procesa s Palestincima obustavljenom nakon izraelske ofanzive na pojas Gaze u zimi. Tu je inicijativu, koja se ne odnosi na istočni Jerusalem, odbacila palestinska vlast predsjednika Mahmuda Abbasa.