Svijet
0

Prvi muslimanski američki kongresmen uporedio Busha s Hitlerom

FENA
Prvi američki muslimanski kongresmen izazvao je zgražanje očiglednim poređenjem predsjednika Georgea W Busha s Adolfom Hitlerom i nagovještavajući kako je moguće da je on bio odgovoran za napade od 11. septembra, pišu u ponedjeljak lonodonske novine Daily Telegraph.

Obraćajući se skupu ateista u svojoj rodnoj državi Minnesoti, Keith Elisson, demokrata, poredio je zločin od 11. septembra s razaranjem Reichstaga, njhemačkog parlamenta, 1933. godine. Zgradu su vjerovatno spalili nacisti kako bi opravdali kasnije Hitlerovo uvođenje vanrednog stanja i posebnih ovlasti.

"To je skoro poput podmetanja požara u Reichstagu, to me podsjeća na to. Nakon što je Reichstag spaljen, oni su okrivili komuniste za to i stavili su lidera (Hitlera) te zemlje u poziciju da u osnovi radi sve što poželi", izjavio je Ellison.

Izazivajući aplauz publike od 300 pripadnika organizacije Ateisti za ljudska prava, Ellison je izjavio kako neće optuživati Bushovu administraciju za planiranje 9./11. jer "znate, to je kao ljuska od lješnjaka - odbace vas".

Stav potpredsjednika Dicka Cheneya u odbijanju da odgovara na neka pitanja iz Kongresa "suštinska je definicija totalitrarizma, autoritarizma i diktature", kazao je on.

Ellison je podigao obrve dok je poručivao publici: "Uvijek ćete biti u poziciji da ustanovite kako muslimani ustaju za vaša prava da budete ateisti koliko želite".

Konvertit na islam koji je ranije povezivan s ekstremističkom Nacijom islama, Elison (42), je stvorio imidž umnjerenjaka otkako je izabran priošlog novembra, baveći se pitanjima kao što su zdravstvo i obrazovanje.

On je kasnije, ipak, priznao da je Osama bin Laden odgovortan za napade od 11. septembra, ali je navukao žestoke osude republikanskih političara zbog svog govora.