Frankfurt - Erbil
0

Prvi let Lufthanse u Irak od 1990.

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Jedan avion Lufthanse sletio je u utorak u Irak prvi put otkako je 1990. godine ovoj zemlji nametnut međunarodni embargo zbog invazije na Kuvajt.

Airbus 319 sa 120 putnika, koji je poletio iz Frankfurta, sletio je na međunarodni aerodrom u Erbilu, glavnom gradu autonomne regije Kurdistan, a njemačka kompanija je saopćila da će početi s radom u Bagdadu krajem ljeta.

"Danas smo ponovo počeli da letimo nakon prekida od 20 godina, a veze sa Bagdadom ćemo obnoviti krajem ljeta", izjavio je Joachim Steinbach, potpredsjednik kompanije zadužen za prodaju u Južnoj Evropi, Africi, na Srednjem istoku i u Pakistanu.

Lufthansa će obavljati četiri leta sedmično u Erbil, dok će pet letova sedmično obavljati kompanija sestra Austria Airways.

"Naša kompanija je odlučila da otvori zračnu liniju s Erbilom nakon što je utvrdila da je došlo do poboljšanja ekonomske situacije u Kurdistanu, jer mi otvaramo linije prema ovakvom tipu zemalja za naše biznismene i investitore", kazao je on.

"Znamo da Erbil ima ambiciju da bude povezan s američkim gradovima i gradovima u Južnoj Africi, a mi to možemo obaviti", dodao je on.