Svijet
0

Prvi krug izbora predsjednika države u turskom parlamentu

FENA
Foto: Reuters;
Foto: Reuters;
U novoizabranom turskom parlamentu u ponedjeljak je počelo glasanje za izbor novog predsjednika zemlje. Ministar vanjskih poslova Abdullah Gul ponovo je kandidat, a izazivači su mu kandidati nacionalista i ljevice, javio je BBC.

Gulov prvi pokušaj da postane predsjednik blokiran je u aprilu zbog tvrdnji kako je on prijetnja sekularnom sistemu zemlje.

Kriza je dovela do održavanja prijevremenih izbora na kojima je Gulova vladajuća stranka Pravde i razvoja (AK) pobijedila velikom većinom. Očekuje se da on pobijedi u trećem krugu u ovom mjesecu.

Gul - koji je nekada pripadao proislamskoj stranci - tvrdi kako su se njegovi stavovi promijenili i da je odan sekularnom ustavu zemlje.

U aprilu je turska vodeća opozicijska stranka bojkotirala predsjedničke izbore označavajući Gula prijetnjom po sekularni sistem.

Demonstranti su izašli na ulice, a vojska je bila spremna da istupi. Otada se, međutim, Gulova stranka AK vratila u parlament - i na vlast - s 46 posto osvojenih glasova.

On je to nazvao dokazom kako većina Turaka ne vjeruje da on provodi islamističku politiku i ponovo je obećao ostati lojalan turskome sekularnom ustavu bude li izabran.

Uveliko se očekuje da Gul postane predsjedenik u trećem krtugu izbora u ovom mjesecu, jer kandidatu samo treba da osigura prostu većinu glasova - koju AK ima, ali bi to moglo stvoriti nove napetosti.

Vojska će pomno pratiti svaki njegov potez, a u javnosti se već vodi žestoka debata o tome što supruga Gulova nosi muslimansku maramu preko glave.

Neki to smatraju simbolom političkog islama a zabranjeno je nositi takve marame u svim državnim institucijama, uključujući i predsjedničku palaču.