Svijet
0

Prvi indijsko-afrički samit otvoren u New Delhiju

FENA
Čelnici 14 afričkih zemalja i regionalnih skupina okupili su se u utorak u New Delhiju na prvom indijsko-afričkom samitu čiji je cilj unaprijediti ekonomsku, energetsku i sigurnosnu suradnju, javljaju svjetske novinske agencije.

Samit je otvoren u vrijeme dok Indija traži više izvora energije kako bi podmirila svoje brzorastuće gospodarstvo i želi se suprotstaviti sve većem utjecaju Kine u resursima bogatoj Africi.

Indijski premijer Manmohan Singh u svome govoru na dvodnevnom samitu rekao je da će Indija olakšati pristup izvozu iz najsiromašnijih zemalja svijeta na svoje tržište.

Među proizvodima obuhvaćenima novim izvoznom režimom bit će pamuk, kakao, aluminij, bakrena rudača i industrijski dijamanti, rekao je Singh.

"U skladu s tom shemom, Indija će jednostrano pružiti povlašteni pristup izvozu iz svih 50 najslabije razvijenih zemalja na svoje tržište", od čega je njih 34 u Africi, rekao je Singh.

Indija će u idućih pet godina dati kredite u iznosu većem od 500 milijuna dolara za razvojne projekte, rekao je premijer.

Također je izjavio da će Indija više nego udvostručiti svoje kreditne linije afričkim zemljama i regionalnim ekonomskim skupinama koje će iznositi 5,4 milijarde dolara u usporedbi s 2,15 milijardi dolara u posljednjih pet godina.

Samitu prisustvuju južnoafrički predsjednik Thabo Mbeki, ugandski predsjednik Yoweri Museveni, kongoanski predsjednik Joseph Kabila, alžirski predsjednik Abdelaziz Bouteflika kao i čelnici iz Gane, Burkine Faso i Etiopije.

Očekuje se da će na samitu Indija i afrički sudionici zaključiti okvirni sporazum o afričko-indijskoj suradnji i deklaraciji iz Delhija, koja sadrži akcijski plan za produbljivanje indijske strateške i ekonomske suradnje s Afrikom.

New Delhi je organizirao samit slijedeći primjer susjedne Kine, koja je u novembru 2006. održala samit s 35 afričkih čelnika.

Dvije strane razgovarat će i o poljoprivredi, sigurnosti hrane, terorizmu, klimatskim promjenama i reformi svjetskih organizacija kao što su Ujedinjeni narodi.

Indijska trgovinska razmjena s Afrikom porasla je s 967 milijuna dolara 1991. na 20 milijardi dolara 2006/2007. Za usporedbu, napominje Hina, trgovinska razmjena između Kine i Afrike iznosi 55 milijardi dolara.