Svijet
0

Prvi helikopter UN-a stigao u Mijanmar

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Prvi od deset helikoptera iz Svjetskog programa za hranu (WFP) Ujedinjenih naroda stigao je u Mijanmar u četvrtak i donio pomoć stanovništvu koje je unesrećio ciklon "Nargis", izjavio je glasnogovornik UN-a.

Svaki helikopter će biti upotrijebljen za dopremanje pomoći iz Yanguna prema izoliranim regijama delte rijeke Iravadi gdje se nalaze sela kojim se ne može prići putevima, objasnio je glasnogovornik PAM-a u Bangkoku Marcus Prior.

Ostalih devet helikoptera će stići u Mijanmar narednih dana, potvrdio je on, javlja AFP.

"Imamo brodove, kamione, a sada i helikoptere", dodao je.

Generalni tajnik UN-a Ban Ki-moon je u Mijanmaru od danas kako bi pokušao uvjeriti vojnu huntu da prihvati veću međunarodnu pomoć.

Ban Ki-moon krenuo je u srijedu u posjetu žrtavama ciklona u Mijanmaru nakon što je vojna hunta odobrila stranim helikopterima distribuciju humanitarne pomoći.

On je rekao da su humanitarni radnici došli samo do četvrtine od 2,4 miliona koliko ih je pogođeno katastrofom 2. maja u kojoj su 134.000 ljudi izgubile živote ili ih se još smatra nestalima.

"Moramo sve učiniti za narod Mijanmara", rekao je Ban stigavši u srijedu u glavni grad Tajlanda Bangkok odakle se je u četvrtak uputio prema Mijanmaru.

"Pomoć Mianmaru ne treba politizirati. Moramo se usredotočiti na spašavanje života", dodao je.

Ujedinjeni narodi i Asocijacija zemalja jugoistočne Azije (ASEAN), čiji je Mijanmar član, organizirat će u nedjelju u Yangonu donatorsku konferenciju za pomoć stradalima.

Vlada želi više od 11 milijardi dolara pomoći, ali međunarodni donatori žele sami procijeniti potrebe, rekao je nedavno glavni tajnik ASEAN-a Surin Pitsuwan.

Ban je najavio da će se u petak sastati s predsjednikom vojne vlade generalom Thanom Shweom.