Svijet
0

Prvi dan Gymnicha posvećen transatlantskim odnosima

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ministri vanjskih poslova Evropske unije, koji su se u petak okupili u Avignonu na dvodnevnom neformalnom sastanku, prvi dan su posvetili transatlantskim odnosima u svjetlu predstojećih predsjedničkih izbora u SAD-u, a

U subotu je na redu glavna tema skupa - pripreme za slanje evropske misije u Gruziju koja bi nadgledala povlačenje ruskih snaga iz te zemlje.

Francuski ministar vanjskih poslova i domaćin skupa Bernard Kouchner najavio da će EU izraditi dokument o odnosima sa Sjedinjenim Državama.

"Mislim da će mnoge stvari biti naznačene u jednom krajnje jednostavnom dokumentu. Imamo zajedničke interese, zajedničke metode i zajedničke vrijednosti. Ponekad imamo drukčija stajališta, koja moramo priznati i pokušati od tih razlika napraviti naše bogatstvo", rekao je Kouchner.

Britanski ministar vanjskih poslova David Miliband izrazio uvjerenje da EU i SAD mogu pojačati saradnju na rješavanju svjetskih problema.

"Čvrsto vjerujem da postoji velika prilika za Evropu i Ameriku da rade zajedno, ne na štetu rastućih sila Indije i Kine, nego na način da ih se uveže u globalni sistem i da se osigura kako bi sve sile preuzele odgovornost u savremenom svijetu", rekao je Miliband na konferenciji za novinare, nakon završetka prvog dana neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova, koji su se okupili u Avignonu, na jugu Francuske.

Odnosi između SAD-a i Evrope pogoršali su se nakon 2003. godine i američke invazije na Irak, u čemu je Washington imao podršku Velike Britanije, Italije i srednjoevropskih zemalja, dok su Njemačka, Francuska bile protiv.

"Tokom posljednjih godina i Evropljani i Amerikanci nastojali su doći do zajedničkih stajališta o raznim pitanjima, poput Irana, Rusije ili razvoja", rekao je Miliband.

U subotu je na dnevnom redu glavna tema neformalnog ministarskog sastanka - pripreme za slanje evropske misije koja bi nadzirala povlačenje ruskih snaga iz Gruzije.

Prema visokom predstavniku EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Javieru Solani, pripreme za tu misiju su "skoro gotove". Odluku o tome trebali bi službeno potvrditi ministri vanjskih poslova na svom sljedeće službenom sastanku 15. septembra. Ta misija bi mogla imati do 200 ljudi.

Solana je rekao da se Rusi slažu sa slanjem te misije koja bi bila paralelna s promatračkom misijom OSCE-a. O tome će se razgovarati u ponedjeljak, kada će francuski predsjednik Nicolasa Sarkozy i predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso posjetiti Moskvu i Tbilisi.

"Mislim da oni razumiju šta mi želimo i što trebaju učiniti. Očekujem uspjeh u ponedjeljak", rekao je Solana.

Solana je istaknuo da ipak još nije poznato "kakva će to biti misija, s kakvim mandatom i kada će biti raspoređena".

Ministri vanjskih poslova u subotu će tokom radnog ručka raspravljati i o mirovnom procesu na Bliskom istoku, a na tom sastanku će im se pridružiti i njihove kolege iz kandidatskih zemalja, među njima i hrvatski ministar Gordan Jandroković.

Neformalni sastanci ministara vanjskih poslova u evropskom se žargonu nazivaju Gymnich, prema dvorcu u Njemačkoj, gdje je prvi put održan takav sastanak 1974. godine. Danas su takvi sastanci postali tradicionalni, a svako predsjedništvo organizira po jedan Gymnich tokom polugodišta u kojem predsjedava.

Iako se na takvim sastancima ne donose službeni zaključci, smatra ih se vrlo važnima za pripreme stajališta Evropske unije o vanjskopolitičkim temama.