Svijet
27

Prvi Boeing 727 uspješno obavio posljednji let

Klix.ba
Prvi proizvedeni Boeing 727 danas je uspješno obavio svoj posljednji let, javlja CNN.

Legendarni avion je poletio iz Paine Fielda u Everettu u Washingtonu gdje su ga radnici tokom 25 godina polako restaurirali nadajući se da će letjeti pedesetak kilometara kako bi bio izložen u muzeju.

Nakon što je Federalna administracija za avijaciju izdala specijalnu dozvolu, četiri člana posade su krenula na kratak put, a to su kapetan Tim Powell, kopilot Mike Scott, inžinjer Ralph Pascale i menadžer restauracije Bob Bogash.

Boeing 727 je poletio u 10:30 sati po lokalnom vremenu, a ispratili su ga vatrogasni kamioni ceremonijalnim vodenim topovima.

Iako se Boeing 727 danas smatra zastarjelim, tehnologija koja je korištena za promociju njegovog posljednjeg leta definitivno nije. Društvene mreže su bile "užarene" najavama njegovog leta, a na Twitteru je korišten hashtag #727FinalFlight.

Korisnici interneta su gladali polijetanje uživo, kao i slijetanje aviona. Dok je avion polijetao, pojavio se crni dim se pojavio iza njegova tri Pratt&Whitney JT8D-7s motora. Tokom cijelog leta je stajni trap bio spušten, a krilca aktivirana. Također, Boeing 727 su sve vrijeme pratila dva lovca.

Inače, avion je prvi let obavio 1963. godine, a povučen je iz upotrebe 1991. godine.