Svijet
0

Prvi bilateralni razgovori predstavnika odbrane SAD-a i BiH

FENA
U Washingtonu su u utorak održani bilateralni razgovori predstavnika odbrambenih snaga Sjedinjenih Američkih Država i Bosne i Hercegovine, što je prvi do sada održani susret takve vrste.

S američke strane razgovore je predvodio pomoćnik američkog ministra odbrane za Evropu i NATO Daneil Fata, a bh. delegaciju predvodio je ministar odbrane BiH Selmo Cikotić. Oni su nakon razgovora za Glas Amerike iznijeli ocjene dosadašnje saradnje vojnih snaga dviju zemalja.

"Ovo su prve, inauguralne bilateralne konsultacije u oblasti odbrane između SAD-a i BiH koje će, nadamo se, biti održavanje svake godine. Mi godinama imamo dobre odnose s Ministarstvom odbrane BiH, ali nakon novembra prošle godine, kada je BiH pozvana da se pridruži Partnerstvu za mir NATO-a, mi smo u mogućnosti da pojačamo međusobne veze, između ostalog, održavanjem i ovakvih konsultacija“, istaknuo je na početku razgovora pomoćnik ministra odbrane SAD-a Daniel Fata.

Fata je kazao da je zamjenik američkog ministra odbrane Gordon England u utorak, u okviru zajedničkog susreta, razgovarao, pored predstavnika BiH, i sa predstavnicima Srbije i Crne Gore.

"Razgovarali smo o prioritetima u oblasti odbrane, ciljevima, mogućnostima.... o tome kako SAD može pomoći BiH, kako u finasijskom pogledu, tako i na druge načine. Sjedinjene Države jako cijene doprinos koji je BiH do sada dala u oblasti borbe protiv terorizma. U BiH je urađen fantastičan posao i mi u cijelosti podržavamo njezinaH da se pridruži NATO savezu", kazao je Fata.

Na pitanje kako u Pentagonu procjenjuju saradnju bh. jedinica i američkih snaga u Iraku Fata je rekao da su "veoma zadovoljni".

"Već je bilo šest smjena, uskoro će doći i sedma rotacija vojnika iz BiH. Oni imaju veliko znanje i iskustvo iz kojeg mnogo mogu učiti i naši vojnici. Naši zapovjednici na terenu rad vojnika iz BiH u Iraku ocjenjuju veoma visokim ocjenama. Mi jako cijenimo sve ono što BiH radi u Iraku", zaključio je pomoćnik ministra odbrane SAD-a Daniel Fata.

Ministar odbrane BiH Selmo Cikotić kazao je da je Bosna i Hercegovina tokom ovoga bilateralnog susreta imala priliku da predstavi sva dosadašnja dostignuća, iznese određene zahtjeve prema SAD-u, istakne vlastite prioritete za narednih nekoliko godina i da u tom smislu dogovori mehanizme daljnje saradnje.

"U okviru svega toga mi izražavamo punu zahvalnost za sve ono što je Amerika do sada napravila u stabilizaciji mira, u dimenzioniranju odbrane na nivou države, izvođenju odbrambene reforme, našem prijemu u Partnerstvo za mir, brzom kretanju ka NATO-u. Naš je cilj da našu zemlju pretvorimo od korisnika sigurnosnih i odbrambenih usluga u zemlju koja će pružati takve usluge, u partnera na međunarodnom planu. Hoćemo da dogradimo i ojačamo vlastite sposobnosti i da sa pozicije partnera učestvujemo u međunarodnoj saradnji", kazao je Cikotić.

O šustini i karekteru najpotrebnije američke pomoći oružanim snagama BiH Cikotić je rekao da je to "još uvijek pomoć u sferi donošenja određenih političkih odluka koje su pretpostavka konretnih odbrambenih promjena".

"Potrebna nam je međunarodna podrška priključivanju određenim institucijama, kao i konkretna pomoć u obrazovanju kadrova, u nabavci određenih stavki opreme i naoružanja, u održavanu tih stavki i u održavanju opreme i naoružanja koje već imamo. Potrebna nam je pomoć u višestrukoj razmjeni iskustava i pogleda u suočavanju sa vrlo kompleksnim savremenim sigurnosnim izazovima i prijetnjama", dodao je bh. ministar odbrane.

Ministar Cikotić je u utorak u State Departmentu i u Nacionalnom vijeću odbrane SAD-a učestvovao u razgovorima zajedno s ministrom odbrane Crne Gore Borom Vučinićem i pomoćnikom ministra za politiku odbrane Ministarstva odbrane Srbije Dušanom Spasojevićem.

Tokom boravka u Washingtonu Cikotić će održati i predavanje u organizaciji Atlantskog vijeća SAD-a, te imati bilateralne razgovore sa zvaničnicima State Departmenta