Beč
0

Prvi bh. bal - početak jedne tradicije

Sarajevo-x.com
Bečka balska sezona, tokom koje će se do kraja marta održati 450 balova, sve više postaje privrednim faktorom za Grad Beč. Među balskim manifestacijama održat će se i prvi bh. bal u Beču kojem će pristustvovati i član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić.

Prvi bosanskohercegovački bal održat će se 28. marta u dvorcu Schönbrunnu koji se smatra jednim od najvažnijih kulturnih obilježja Austrije.

Cjelokupni dvorac i njegova okolina, koja obuhvata park, bunare, figure i skulpture kao i najstariji zološki vrt svijeta, je 1997. godine podaren obilježjem UNESCO-a u listu svjetskog kulturnog naslijeđa.

Balu će prisustvovati i član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, a pokrovitelj večeri bit će NTV Hayat.

"Pozivamo Vas da budete dio ovog susreta koji ima cilj da poveže Bosance i Hercegovce iz svih krajeva, koji gradi most između mladih i starijih, između tradicije i novih izazova naše kulture", kažu organizatori ovog bala.

Prema njihovim riječima, za to veče odabrani su kuhari sastavili vrhunski meni, gdje će gosti biti usluženi sa domaćom, kontinentalnom i orijentalnom kuhinjom. Goste će zabavljati grupe Mostar Sevdah Reunion i Hari Mata Hari.

Organizatori naglašavaju kako se nadaju da će prvi bh. bal biti početak jedne tradicije, susret koji će svake godine obilježavati ljubav prema BiH.

"Mi smo od nje dobili mnogo, a našu zahvalnost ćemo obilježiti jednom donacijom koja će ići u dobrotvorne svrhe i u kojoj, samom kupovinom balske karte, učestvuju i gosti", saopćili su organizatori.

Dvije trećine bečkih balova su manje manifestacije sa 200 do 500 gostiju, a četvrtinu ukupnog broja čine srednji balovi sa 500 do 1.000 posjetilaca.