Svijet
0

Prvi američki muslimanski kongresmen položio zakletvu s rukom na Kur'anu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Keith Ellison ušao je u četvrtak u historiju postavši prvi muslimanski član američkog Kongresa i koristeći se prilikom da položi svečanu zakletvu s rukom položenom na Kur'anu, koji je nekada bio u vlasništvu Thomasa Jeffersonsa.

"Pogledajte to. To je nešto drugačije", izjavio je Ellison, demokrat iz Minnesote, dok su mu zvaničnici iz Biblioteke Kongresa uručivalli dvotomni Kur'an, koji je objavljen u Londonu 1764. godine, javio je AP.

Nekoliko minuta kasnije Ellison je položio svečanu zakletvu pred predsjednicom Zastupničkog doma Nancy Pelosi, demokratom iz Kalifornije. Brojni članovi Ellisonove porodice prisustvovali su ceremoniji koja je obavljena u dva dijela.

Ellison je planirao da položi zakletvu koristeći se Kur'anom umjesto Biblijom. On je tek prošlog mjeseca saznao o Jeffersonovom Kur'anu, koji ima višebojne korice i natpis sa smeđim slovima, i dogovorio je njegovu posudbu.

Iako Biblioteka Kongresa leži tačno prekoputa Capitola, zvaničnici biblioteke poduzeli su dodatne mjere opreza dajući Kur'an za ceremoniju. Kako bi ga zaštitili od vanjskih utjecaja, oni su smjestili Kur'an u pravougaounu kutiju i držali su ga u zelenom omotaču kada je došao u Capitol.

Umjesto da idu ulicama, oni su se kretali kroz niz vjetrovitih podzemnih tunela - u putu za koji im je trebalo više od 15 minuta. Stražari su potom preuzeli knjigu kroz sigurnosne mašine u Capitolu.

Kur'an je nabavljen u 1815. godini u okviru kolekcije koja je brojala više od 6.400 knjiga koju je Jefferson prodao za 24.000 dolara kako bi obnovio kongresnu biblioteku koju su spalile britanske trupe godinu dana ranije. Jefferson, treći američki predsjednik, bio je kolekcionar knjiga svih tema i jezika.

Ellison, prvi crni član Kongresa iz Minnesote, rođen je u Detroitu i prešao je na islam na koledžu. On je izjavio u ovoj sedmici kako je izabrao da koristi baš taj Kur'an jer pokazuje da su vizionari poput Jeffersona vjerovali da se mudrost može naučiti iz mnogih izvora.

U kratkom intervjuu u četvrtak na putu ka Capitolu, Ellison je sugerirao kako je umoran od čitave priče o korištenju Kur'ana.

"To je bilo dobro, uradili smo to, gotovo je, i sada je vrijeme da pređemo na posao", izjavio je.

Upitan osjeća li olakšanje što je ostavio to iza sebe, Ellison je odgovorio: "Da, možda i zato što ne moramo više pričati o tome. Nije da se žalim, ali urgentna pitanja s kojima se ova zemlja upravo suočava ipak su mi malo više u mislima ovog trena."

Ellisonova majka, Clida Ellison, izjavila je u intervjuu kako je svaka kontroverza oko izbora njenog sina dobra "jer mmnogi ljudi u Americi će saznati šta zapravo znači različitost u Americi".

Ona se opisala katolkinjom koja redovno prakticira vjeru.

"Idem na misu svaki dan", kazala je.