Svijet
0

Prve freske slikane uljem u Afganistanu?

FENA
Bamiyan
Bamiyan
Slavan po divovskim kipovima Bude, koje su vandalski uništili talibani, afganistanski grad Bamiyan krije još jedno blago, freske mitskih bića koje datiraju iz 7. stoljeća i mogle bi biti prve dosad poznate slike slikane uljem.

U špiljama su Japanci proučavali slike na zidu čije su boje još uvijek sjajne, te utvrdili da su izrađene sredinom 7. stoljeća. No znanstvenici s Konzervatorskog instituta Getty u Los Angelesu pronašli su, zahvaljujući posebnim tehnikama, tragove ulja.

No umjesto renesansnih portreta pronađene su tisuće Buda u skrletnoj odjeći s blago valovitom kosom, zatim likovi zgrbljenih majmuna, ljudi te mitska bića. Motivi pokazuju utjecaje indijskog i kineskog slikarstva kakvo se nalazilo na Putu svile. Taj drevni trgovački put povezivao je Zapad s Istokom i prolazio područjem središnje Azije.

Stručnjaci ipak drže da je tehnika slikanja uljnim bojama izum europske renesanse iz 15. i 16. stoljeća o čemu je talijanski umjetnik i arhitekt Giorgio Vasari napisao prvi priručnik sredinom 16. stoljeća.