Svijet
0

Prve demokratske žrtve Iowe: Joe Biden i Chris Dodd

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Senatori Joe Biden i Christopher Dodd objavili su u četvrtak svoje povlačenje iz utrke za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke, nakon loših rezultata koje su ostvarili na stranačkim predizborima u američkoj saveznoj državi Ajovi.

Premoćnu pobjedu među demokratima ostvario je mladi crnački senator iz Ilinoisa Barack Obama s 38 posto osvojenih glasova, ispred bivšeg senatora Johna Edwardsa s 30 i senatorice Hillary Clinton s 29 posto glasova, dok je kod republikanaca pobijedio bivši guverner Arkanzasa Mike Huckabee s 34 posto glasova.

"Nema ničeg tužnog ove večeri. Mi smo silno ponosni na sve vas", rekao je svojim pristalicama Biden, senator iz Delewarea i predsjednik vanjskopolitičkog odbora Senata.

Biden (65), veteran američke politike s više od 30 godina staža u Senatu, dobio je manje od jedan posto glasova usprkos širokoj kampanji i svom nadanju da će osvojiti četvrto ili čak treće mjesto u utrci.

Njegov kolega Chris Dodd iz Konektikata prošao je još gore, završivši sa samo 0,02 posto glasova, usprkos činjenice da je posljednjih sedmica cijelu svoju obitelj preselio u Ajovu.

"Danas se povlačim iz predsjedničke utrke, ali vjerujete mi da ne odlazimo pognutih, već visoko uzdignutih glava", rekao je pred stotinjak pristalica Christopher Dodd (63), koji iza sebe ima 32 godine u Senatu. Među malobrojnim pristalicama bilo je i onih koji su brisali suze, izvijestio je NBC News, prenosi Hina.

Iz republikanskog tabora još niko nije najavio povlačenje iz utrke, premda su mnogi ostvarili loše rezultate, uključujući i vodećeg na nacionalnoj razini, bivšeg gradonačelnika New Yorka Rudyja Giulianija, koji je završio kao pretposljednji sa samo četiri posto glasova.