Položila zakletvu
0

Prva žena na čelu Južne Koreje neće tolerisati provokacije susjeda

SRNA
Park Geun-hye (Foto: AFP)
Park Geun-hye (Foto: AFP)
Park Geun-hye položila je danas zakletvu kao prva žena na položaju predsjednika Južne Koreje i najavila politiku nulte tolerancije prema provokacijama sjevernog susjeda i novu eru ekonomskog prosperiteta.

Park Geun-hye (61) se, kao lider četvrte najveće ekonomije u Aziji, suočava sa velikim izazovima, uključujući ponašanje vlasti Sjeverne Koreje, usporavanje ekonomskog rasta i povećanje troškova života u društvu čija populacija ubrzano stari.

Ona je položila zakletvu pred 70.000 ljudi ispred zgrade nacionalne skupštine u Seulu i pozvala Sjevernu Koreju da odustane od svojih nuklearnih ambicija i ponovo se uključi u međunarodnu zajednicu.

"Nedavni sjevernokorejski nuklearni test je izazov za opstanak i budućnost korejskog naroda i ne treba ni sumnjati da će najveća žrtva biti niko drugi do sama Sjeverna Koreja", rekla je predsjednica, prenio je AFP.

Ona je naglasila da neće tolerisati postupke kojima se prijeti životima građana Južne Koreje i njihovoj bezbjednosti. Istovremeno je obećala da će voditi politiku izgradnje povjerenja sa sjevernim susjedom.

Komentatori navode da će njene opcije biti ograničene, pošto su poslije sjevernokorejskog nuklearnog testa 12. februara ojačali radikalni krugovi u njenoj partiji, a oštrim kritikama reagovala je i međunarodna zajednica.

Park je stupila na dužnost nešto više od 50 godina nakon što je njen otac, pokojni južnokorejski vojni zvaničnik Park Chung-hee, došao na vlast vojnim udarom.

On je vladao zemljom čeličnom pesnicom punih 18 godina, dok nije ubijen u atentatu. Njemu se pripisuju zasluge za izvlačenje zemlje iz siromaštva, ali i odgovornost za kršenja ljudskih prava.