Svijet
0

Prva predsjednica Indije položila zakletvu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Prva predsjednica Indije Pratibha Patil položila je u srijedu zakletvu tokom veličanstvene ceremonije postavljenja četiri dana nakon njene pobjede.

Ova advokatica (72), koja je u subotu izabrana sa dvije trećine glasova, obavljat će uglavnom počasnu titulu, naslijedivši predsjednika Abdula Kalama (75) poznatog kao tvorca programa balističkih raketa u Indiji.

"Zemlja na putu razvoja od više od milijardu stanovnika mora živjeti i krenuti naprijed", rekla je ona u svom govoru održanom odmah nakon polaganja zakletve u New Delhiju.

"Indija je na pragu nove ere napretka i potrebni su nam zajednički napori. Moramo raditi tako da svaki sloj društva podjednako ima koristi od razvoja", rekla je ona.

Čelnica Kongresne stranke na vlasti Sonja Gandi imenovala je Patil, koja je dosad obavljala funkciju guvernera države Radžasthan, za svog kandidata na predsjedničkim izborima.

Kongresna stranka nije željela Abdula Kalama, koji je bio posebno popularan, u drugom mandatu, preferirajući nekog ko će biti odaniji stranci.

U Indiji šef države ima malo ovlasti, ali on može odigrati odlučujuću ulogu u formiranju federalne ili regionalnih vlada. Vođenje nacionalne politike pripada premijeru, dužnost koju od 2004. obavlja Manmohan Singh iz Kongresne stranke.