Svijet
0

Prva međunarodna konferencija jugoistočna Evropa i Evropska unija održat će se u Budvi

FENA
Budva
Budva
Prva međunarodna konferencija jugoistočna Evropa i Evropska unija održat će se u Budvi 29. i 30. maja, saopćeno je danas iz Internacionalne lige humanista, organizatora ove konferencije.

Neka od pitanja koja će se razmatrati na Konferenciji su kuda vodi put zemalja Zapadnog Balkana do EU, gdje se kriju razlozi otpora ulaska u EU i razlozi za ulazak u EU, kuda ide EU u bliskoj budućnosti i kakve su njene dugoročne perspektive.

Na ova i niz drugih pitanja odgovor ne mogu dati samo državnici, administracija EU i političke partije Evropskog parlamenta, nego se u traženju odgovora moraju uključiti nezavisni intelektualci, znanstvenici, te drugi poznavaoci ove problematike.

Za sudjelovanje na Konferenciji vlada veliko zanimanje. Više od 20 uglednih znanstvenika i drugih nezavisnih intelektualaca iz zemalja jugoistočne Evrope prijavilo je svoje izlaganje.

Svoj dolazak u Budvu najavio je i veći broj državnika iz zemalja jugoistočne Evrope koji žele dati podršku radu Konferencije.

Pokrovitelj Konferencije i drugih pratećih aktivnosti je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, a prisustvat će i Doris Pack, predsjednica Delegacije Evropskog parlamenta za Jugoistočnu Evropu.