Michelle Obama
0

Prva crna "prva dama" u Bijeloj kući

FENA
Michelle Obama u srijedu je postala prva crna "prva dama" Bijele kuće a njezini pobornici često je predstavljaju kao novu Jackie Kennedy, od koje je "naslijedila" mladost i eleganciju.

"Ja sam statistička anomalija. Crnkinja, odgojena u Chicagu... Apsolutno ne bih trebala biti ovdje", kazala je u srijedu Michelle Obama, nakon pobjede svoga supruga Baracka.

Michelle Obama poznata je po iskrenom govoru, a njezini je protivnici optužuju za antiamerikanizam, aroganciju, čak i rasizam.

Michelle Obama (44) priznaje da nije bila oduševljena kada se njezin suprug odlučio za utrku za Bijelu kuću jer je prije svega željela očuvati njihov obiteljski život. Barackovu kandidaturu prihvatila je uz određene uvjete: da njihove kćerke Malia (10) i Sasha (7) barem jednom sedmično vide svoga oca. I da on prestane pušiti. A on je to i ispunio...barem djelomično, iako priznaje da s vremena na vrijeme još uvijek uživa u zabranjenom užitku cigarete.

Michelle Obama rođena je u skromnoj obitelji i odrasla je u South Sideu, jednom od najsiromašnijih dijelova Chicaga. Četveročlana obitelj živjela je u dvosobnom stanu. Njezin otac Fraser Robinson, službenik u gradskoj upravi, radio je čitav svoj život pored teške multiple skleroze. Njezina majka Marian odgajala je djecu. Michelle se usprkos tome uspjela upisati na prestižni Univerzitet Princeton 1981. godine.

Njezina teza iz sociologije odnosi se na rasnu podjelu: o tome kako se crni studenti prilagođavaju "socijalnoj i kulturološkoj strukturi bijelaca" i kako se sve manje identificiraju sa svojom zajednicom iz koje su potekli.

Iako je imala sve predispozicije uključivši visinu (1,82) nije se željela baviti sportom samo zato što je "visoka, crna i sportski tip", priča jedan od njezinih profesora.

Nakon Princetona, upisala je pravo na Harvardu te zatim postala odvjetnica u Chicagu. Tamo je upoznala svog budućeg supruga. U prvo ga je vrijeme odbijala, sve dok ju Obama jedne večeri nije odveo na film Spikea Leea.

Nakon vjenčanja 1992. godine, napustila je privatni sektor i zaposlila se u gradskoj vijećnici Chicaga, a zatim u unoiverzitetskoj bolnici gdje je trenutno na mjestu dopredsjednice zadužene za vanjske odnose.

Michelle Obama bila je jedan od važnih stupova kampanje svog supruga. Dala je stotine intervjua u kojima je isticala da će njezin suprug biti "izvrstan predsjednik".

Mediji - kao i supruga republikanskog kandidata Cindy McCain – u pitanje su dovodili njezin patriotizam nakon što je u februaru pred velikim brojem okupljenih izjavila: "Prvi sam puta u svom odraslom životu stvarno ponosna na moju zemlju".

"Naravno da volim svoju zemlju...i nigdje osim u Americi moja životna priča ne bi bila moguća", kasnije je objasnila.

Poznata je i po drugim iskrenim izjavama. Tako je javnost izvijestila da njezin suprug "hrče i da je ujutro loše volje" te da nije u stanju "svoje čarape baciti u košaru za prljavo rublje".

"Jasno kažem što mislim i volim zadirkivati svog muža. On je apsolutno u stanju obuzdati jaku ženu. I to je jedan od razloga zašto je u stanju biti predsjednik", kazala je jednom prilikom.

Ipak ona smatra da neće imati veliku ulogu u Bijeloj kući.

"S Barackom pričam o svemu, ali ja nisam njegov politički savjetnik. Ja sam njegova supruga", istaknula je.