SAD
0

Protuvladina grupa prijeti guvernerima saveznih država

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Američki Savezni istražni ured (FBI) u petak je upozorio policiju u cijeloj zemlji na protuvladinu grupu koja je zaprijetila s uklanjanjem s dužnosti tridesetak guvernera američkih saveznih država.

Grupa pod nazivom "Čuvari slobodne republike" želi "vratiti Ameriku", te mirno demontirati elemente države, kako navodi na svojim internetskim stranicama.

Guvernerima je upućeno pismo da podnesu ostavku ili će biti uklonjeni.

Istražitelji FBI-a nisu utvrdili neporednu opasnost od nasilja, ali je upozoreno da i sam poziv za uklanjanje najviših državnih dužnosnika može izazvati nasilje.

Najmanje dvije savezne države pojačale su mjere sigurnosti kao odgovor na prijetnje guvernerima. Guverner Minnesote Tim Pawlenty, koji slovi kao mogući predsjednički kandidat republikanaca, izjavio je da je primio prijetnju, ali se nije nešto uplašio.

"Mi dobijamo svakakve vrste, možemo reći, 'zanimljive' pošte, tako da ovo nije izvan standarda", rekao je Pawlenty u petak.

"Pismo je dobilo više pozornosti, jer je poslano tolikom broju guvernera", dodao je.

Više od 30 američkih guvernera primilo je pismo s prijetnjom da će biti uklonjeni ako ne napuste ured u roku od tri dana, prema internim obavještajnim bilješkama FBI-a i Ministarstva državne sigurnosti, koje citira Associated Press.

FBI je naznačio kako očekuje da će svih 50 guvernera američkih saveznih država s vremenom dobiti takva pisma.