Svijet
0

Protupožarni sustav izazvao nesreću na ruskoj podmornici

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Protupožarni sustav koji se uključio greškom izazvao je nesreću na ruskoj nuklearnoj podmornici u kojoj je poginulo 20 a ozlijeđena je 21 osoba dok se nalazila na probnoj plovidbi Pacifikom, izjavio je glasnogovornik ruske mornarice Igor Digalo a prenose svjetske agencije.

On nije pojasnio kako je došlo do incidenta ni kako su tačno poginuli mornari ali je naglasio da reaktor podmornice radi bez problema te da nije došlo do nikakvog proboja radijacije iz reaktorskog prostora.

Ruska agencija RIA novosti, pozivajući se na izvore među ruskim brodograditeljima, navodi da protupožarni sustavi u ruskim podmornicama koriste pjenu i hemikalije. Ria novosti prenosi mornaričke izvore koji tvrde da se incident dogodio u pramčanom dijelu podmornice.

Reuters javlja da se podmornica Nerpa, koja pripada klasi Akula po NATO-ovom označavanju dok je Rusi nazivaju Projekt 971 Schuka-B, nalazila na testiranju još od oktobra a među posadom su se nalazili i djelatnici brodogradilišta u Amuru, koje je izvodilo radove na modernizaciji podmornice. Ukupno se na podmornici u trenutku nesreće nalazilo 208 osoba.

Associated Press prenosi ruske izvore koji kažu da su ozlijeđeni mornari s podmornice prebačeni na prateći razarač koji je već uplovio u Vladivostok, dok se podmornica vlastitim pogonom vraća u polaznu bazu.

Ovo je najgori podmornički incident u ruskoj mornarici nakon potonuća nuklearne podmornice Kursk u Barentsovom moru 2000. godine kada je poginulo svih 118 članova posade.