Svijet
0

Protuispitivanje u Haagu pokazalo gađanje vojnih ciljeva po Kninu

FENA
Obrana hrvatskog generala Ante Gotovine u utorak je u protuispitivanju zaštićenog tužiteljskog svjedoka "6" pred Haškim sudom (ICTY) pokazala da film, kojim je dan ranije tužiteljstvo dokazivalo granatiranje civilnih ciljeva po Kninu, pokazuje artiljerijske pogotke niza vojnih ciljeva na području tog grada prvog dana Oluje.

Zaustavljajući pojedine kadrove video zapisa Zastava filma o prvom danu napada na Knin 4. kolovoza 1995., kojeg je haško tužiteljstvo uvelo kao dokaz u ponedjeljak prvog dana svjedočenja svjedoka "6", Gotovinin odvjetnik Luka Mišetić je tražio od svjedoka da preciznije opiše lokacije s kojih su se podizali oblaci dima iza stambenih zgrada, željezničkog kolodvora ili na horizontu.

Svjedok je, osim u dva slučaja, prepoznao lokacije i posvjedočio da se radilo o primjerice željezničkom mostu, tvornici vijaka (TVIK) ili neposrednoj blizini vojarne i zapovjedništva vojske krajinskih Srba što u ratu predstavlja legitimne vojne ciljeve.

Tužiteljstvo tvrdi da su generali Ante Gotovina, Ivan Čermak i Mladen Markač odgovorni za neselektivno gađanje civilnih ciljeva tijekom napada na Knin, dok je tvrdnja obrane da su u Kninu postojali legitimni vojni ciljevi.

Na jednom od zaustavljenih kadrova, na kojem se iz područja TVIK-a dizao gusti oblak dima vidjelo se ispred i veliko stambeno naselje bez ikakvih vidljivih znakova oštećenja.

Svjedok je na kraju svoga svjedočenja, na pitanje predsjedavajućeg suca Alphonsa Orieja, kazao kako su neke granate pogodile i stambene zgrade poput njegove ili jedne kuće iznad katoličke crkve, no pojasnio je kako je "jača koncentracija granata" padala na objekte poput Doma vojske, vojarne Sjenjak, Sjeverne vojarne i stanice policije, ponovno potvrđujući tezu obrane da su u gradu postojali vojni ciljevi, a ujedno i da ih je hrvatsko topništvo ciljalo, suprotno tužiteljskim tvrdnjama da je grad gađan neselektivno.

Odvjetnik Mišetić u sudnici je pustio i inserte originalnog video zapisa kojeg je Zastava film snimio prvog dana Oluje u Kninu paralelno s verzijom koju je dan ranije prikazalo tužiteljstvo i pokazao da je tužiteljska snimka u međuvremenu 'dotjerana' dramatičnim zvukovima poput zavijanja sirena za opću opasnost. Obrana je i originalnu verziju dobila od haškog tužiteljstva.

Film je, kako je potvrdio u protuispitivanju svjedok, snimio pukovnik Milivoje Nestorović, zaposlenik Zastava filma koji je snimao za potrebe JNA, a kasnije je kopiju u Beogradu dao i Veritasu. Svjedok je kazao da se Nestorović koji se, kako je dan ranije rečeno u Kninu "bavio kulturom", kretao po gradu u maskirnoj uniformi, ali nije mogao potvrditi tvrdnju Mišetića da je Nestorović za potrebe snimanja po Kninu taj dan dobio oklopno vozilo UN-a.

U protuispitivanju svjedok je kazao kako je nekoliko dana prije početka Oluje veći broj članova njegove obitelji napustio Knin posebnim autobusom koji je došao iz Beograda, a rekao je i kako su isti dan drugi stanovnici napustili grad osobnim vozilima. Po njemu grad je pred Oluju napustilo "nekoliko posto" stanovništva.

Tužiteljstvo tvrdi da su optuženi generali počinili progon jer su izazvali strah stanovništva neselektivnim artiljerijskim napadima i natjerali ih tako u bijeg, dok obrana tvrdi da su postojali planovi evakuacije za slučaj predstojećeg napada hrvatskih vojnih snaga.

Svjedok je u protuispitivanju koje je vodio Markačev branitelj Goran Mikuličić kazao da je u bijegu iz stana prvog dana Oluje zaboravio čak i diplomu volontirajući pri tom podatak da se sjetio ponijeti "malo vina i rakije". Također kazao je kako je tog dana, pobjegavši u selo u kojem su mu živjeli roditelji, planirao ispeći janjca.

"To je najpametnije što sam mogao napraviti", kazao je u odgovoru na pitanje o odluci da peče janjca tog dana u kojem je prema tužiteljstvu prevladavala atmosfera panike i straha u okolici Knina.

On je pojasnio kako se očekivalo skoro smirivanje situacije i postizanje nekog dogovora oko primirja.

I današnja je rasprava više puta zatvarana za javnost zbog opasnosti od otkrivanja identiteta zaštićenog svjedoka.

Ni ovaj svjedok kao ni prva tužiteljska svjedokinja nisu u iskazima povezali nijednog od trojice optuženih generala sa zločinima za koje ih se tereti.

Haško tužiteljstvo u srijedu izvodi novog svjedoka, pripadnika snaga UN-a.