Svijet
0

Protjerani ruski diplomati iz Velike Britanije

Sarajevo-x.com
Foto: EPA; Andrej Lugovoj
Foto: EPA; Andrej Lugovoj
Velika Britanija jučer je protjerala četiri ruska diplomata iz države kako bi pokazala Rusiji da istinski želi izručenje Andreja Lugovoja, glavnog osumječenog za ubistvo bivšeg KGB agenta Aleksandra Litvinenka koje se desilo prošle godine. Ovaj potez ukazuje na dalje zaoštrenje odnosa između dvije zemlje i početak nove hladnoratovske ere, navodi Financial Times.

Britanski ministar vanjskih poslova David Miliband prije je najavio protjerivanje ruskih diplomata "u cilju slanja opomene i signala ruskim vlastima“. U govoru pred britanskim parlamentom, Miliband je naglasio da želi oživjeti saradnju sa Rusijom, ali samo ukoliko se bude radilo o istinskoj saradnji, a do tada su zahtijevi ruskih građana za boravišnu vizu u Velikoj Britaniji zaleđeni.

Rusija je odmah nakon što je objavljena informacija o protjerivanja kazala da njihova reakcija "ubrzo slijedi“. "Ova akcija Londona je nemoralna. Zvaničnici u Londonu trebali bi čim prije shvatiti da ovakve provokativne akcije režirane od strane britanskih vlasti neće ostati bez odgovora sa naše strane, a sve ovo sigurno će imati značajne posljedice u rusko-britanskim odnosima“, kazao je za Financial Times glasnogovornik ruskog Ministarstva vanjskih poslova Mikhail Kamynin.

Jučerašnja protjerivanja ruskih diplomata obilježila su početak nove ere izuzetno zategnutih odnosa između Zapada i Moskve.

"Mislim da će ljudi shvatiti, da kada se desi ubistvo, kada se nedužni civili izlože visokom riziku i kada vam neovisno tužilaštvo saopći koji su stvarni interesi takve pravde, a nema saradnje sa ključnim učesnicima cijelog slučaja, onda je jasno da se moraju poduzeti određene mjere“, kazao je britanski premijer Gordon Brown za Financial Times.

Aleksandar Litivenko, britanski državljanin ubijen je u novembru prošle godine radioaktivnom supstancom u Londonu. U maju, britansko nezavisno tužilaštvo "Crown Prosecution Service“ odbilo je izručenje glavnog osumječenog za ubistvo Andreja Lugovoja, ali je bilo jasno da glavnu riječ u cijelom slučaju vodi Moskva te da se ona i protivi izručenju.

Četiri protjerana ruska diplomata nalazili su se na osrednje utjecajnim funkcijama te nisu imali veze sa slučajem Litvinenko. Ovo je britanski način da izrazi svoj bijes oko neuspjelog pokušaja ubjeđivanja Moskve za izručenje Lugovoja. Međutim, vlasti u Velikoj Britaniji i dalje se nadaju da ovaj korak neće ugroziti odnose između ove dvije države pogotovo kada je u pitanju poslovanje i trgovina.