Svijet
0

Protjerani diplomati napustili Afganistan

FENA
Šef misije Evropske unije i jedan visoki zvaničnik Ujedinjenih nacija, koje je vlada u Kabulu, pod optužbom da su sarađivali s talibanima, proglasila nepoželjnim osobama, napustili su u četvrtak Afganistan.

Radi se o Ircu Michaelu Sempleu i Britancu Mervinu Pattersonu, koji su, prema navodima Kabula, ne samo bili u kontaktu s talibanima nego su im davali i novac.

U vezi s tim slučajem privedeno je nekoliko Afganistanaca koji će biti ispitani, prenijele su agencije.

Ovo protjerivanje izazvalo je spor Afganistana i njegovih saveznika, a u srijedu su i Ujedinjene nacije apelirale na vlasti u Kabulu da povuku odluku.

Sempleu i Pattersonu su se, kako je navedeno u saopćenju afganistanske vlade, sastajali s vođama talibana u južnoj provinciji Helmand, koja je uporište pobunjeničkog pokreta, ali i centar proizvodnje droge.

Afganistan proizvodi oko 90 posto svjetskog heroina, a veliki dio novca od prodaje toga narkotika odlazi talibanima.

Glasnogovornik afganistanskog predsjednika Humajun Hamidsada izjavio je u srijedu da su dvojica diplomata, koji imaju desetogodišnje iskustvo u Afganistanu, protjerana zbog toga što su "predstavljali opasnost za nacionalnu sigurnost".

Vlada u Kabulu zvanično ističe da ne želi nikakve pregovore s talibanima, ali je javna tajna da ostvaruje kontakte s njima preko nezvaničnih emisara.

Zapadne vlade također govore o tome da se s talibanima ne može pregovarati, ali smatraju legalnim i opravdanim nastojanja da se pobunjenici i njihovo rukovostvo podijele.

Vlast talibana srušena je invazijom SAD-a krajem 2001. godine, a taj pobunjenički pokret je u međuvremenu veoma ojačao i sve ozbiljnije ugrožava režim predsjednika Hamida Karzaija, koji ima podršku Zapada.