Svijet
0

Protiv skupine krijumčara cigareta zatražen pritvor

FENA
Hrvatski Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) danas je od zagrebačkog Županijskog suda zatražio pokretanje istrage i 30-dnevni pritvor protiv skupine čiji su pripadnici u četvrtak uhapšeni pod sumnjom da su prokrijumčarili 1,5 miliona kutija cigareta vrijednih oko 42 miliona kuna.

USKOK-ov istražni zahtjev, u kojem se za članove skupine predlaže 30-dnevni pritvor, na sudu je zaprimljen poslijepodne, kazala je Hini dežurna istražna sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Vera Polak Presečki.

Odluka bi, dodala je, trebala biti donesena sutra ili prekosutra, nakon što se predmet dodijeli u rad jednom od petero istražnih sudaca zaduženih za slučajeve korupcije i organiziranog kriminaliteta.

Šesnaestorica osumnjičenika koji su jučer nakon sudskog saslušanja odvedeni u zatvoru u Remetincu u pritvoru će ostati do odluke istražnog suca.

Osim 16-orice zadržanih policija je na sud jučer prepratila još dvojicu osumnjičenika koji su nakon saslušanja pušteni.

Skupinu se tereti za izbjegavanje carinskog nadzora i udruživanje radi počinjenja kažnjivog djela, a većina privedenih policiji je po sličnim kažnjivim djelima poznata od ranije.

Neslužbeno se doznaje da su među osumnjičenicima Gojko Beus i Igor Turac, a među petoricom za kojima je raspisana tjeralica je Toni Brkić. Beusu se, kako navode mediji, prije nekoliko godina sudilo zbog organiziranja skupine krijumčara cigareta, a Turac je poznat po krijumčarenju veće količine kave.

Prema tvrdnjama USKOK-a i policije cigarete su preko više ruta iz Srbije i Bosne i Hercegovine krijumčarili u Hrvatsku te dalje u zapadnoeuropske zemlje.

Inače, policija je zbog ovih kaznenih djela na više od 2.000 stranica podnijela prijavu protiv ukupno 29 osoba. Jedan od osumnjičenika je u austrijskom zatvoru, a u Sloveniji je uhićeno pet osoba, među kojima je, kao i u Hrvatskoj, jedan carinski službenik.