Rumunija
0

Protesti zbog smanjenja plata, penzija i socijalne pomoći

FENA
Bukurešt
Bukurešt
Od ponedjeljka do 4. juna u Bukureštu će biti organizovana serija protesta zbog nepopularnih mjera štednje koje je vlada predvidjela da počnu od 1. juna.

Rumunske vlasti su odlučile da smanje plaće budžetskih korisnika za 25 posto, penzije za 15 posto i socijalnu pomoć za 15 posto radi smanjenja budžetskog deficita s devet na 6,8 posto, kako je dogovoreno s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Više od 50 sindikalnih organizacija i oko 25.000 zaposlenih u javnim službama u ponedjeljak obustavljaju rad, uključujući gradsku i centralnu administraciju, sektor finansija, saobraćaja, štampu, brigu o djeci i druge javne službe.

Obustavu rada je potvrdio predsjednik Federacije javnih radnika Stefan Teoroc, javila je rumunska agencija Agerpress.

On je najavio proteste širom zemlje ispred vladinih zgrada koji će trajati sve do 4. juna kako bi se vlada privolila da odustane od rigoroznih mjera štednje koje od Rumunije zahtijeva MMF.

Najavljen je i opsadni lanac od ljudi oko zgrade vlade i parlamenta u Bukureštu.

Očekuje se da u protestima ove sedmice učestvuje najmanje 700.000 ljudi, javile su zapadne agencije.

Rumunska agencija je u ponedjeljak javila da je počeo i generalni štrajk u obrazovanju, dovodeći u pitanje završne ispite za više od 200.000 maturanata u srednjim školama, mada su dva dana inspektori i ministar obrazovanja Danijel Funeriju u video-konferenciji istakli da će ispiti biti organizovani normalno.

Izvršni biro Nacionalne federacije sindikata radnika u administraciji potvrdio je da je od ponedjeljka (danas) u štrajku više od 50.000 administrativnih radnika širom zemlje.

Od ponedjeljka je u štrajku i više od 500 zdravstvenih ustanova, odnosno više od 10.000 zaposlenih. Sindikati u zdravstvu obećavaju neometan rad hitnih službi.

Javni prijevoz u Bukureštu će takođe biti u štrajku. Linije će biti redukovane, a 1. juna od četiri sata ujutru do četiri poslije podne potpuno će biti obustavljen saobraćaj metroa, trolejbusa i tramvaja. U petak je saopćeno da će 85 posto gradskih linija raditi u dane štrajka.

Penzionerska udruženja su najavila učešće u blokadama vladinih zgrada. Nacionalna federacija penzionerskih udruženja zaprijetila je da će se, ukoliko vlada ne odustane od programa štednje, obratiti Evropskoj uniji i Evropskom sudu za ljudska prava.

Penzioneri u mjestu Galati, na istoku Rumunije, najavili su čak da će se, pored blokade vlade i parlamenta, privezati za drveće u parku ili stupiti u štrajk glađu, prenosi Tanjug.