Svijet
4

Protesti zbog održavanja samita u Garmisch-Partenkirchenu

SRNA
(Foto: EPA)
Hiljade ljudi demonstriralo je danas u njemačkom gradu Garmisch-Partenkirchenu protiv sastanka lidera grupe sedam najrazvijenih država, koji sutra počinje u obližnjem luksuznom hotelu Dvorac Elmau.

Demonstranti su se okupili kod željezničke stanice u ovom gradu noseći transparente na kojima je pisalo "G7 idi do đavola! Volim Putina".

U policiji navode da se okupilo 2.000 ljudi, dok organizatori tvrde da se okupilo dvostruko više.

Demonstranti su provocirali policajce, kojih je bilo više nego demonstranata, ali nije bilo nasilja.

Više od 17.000 policajaca osiguravat će dvodnevni samit Grupe sedam industrijski najrazvijenih zemalja svijeta (G7) koji počinje sutra 7. juna.

Lideri SAD, Britanije, Kanade, Italije, Francuske, Japana i Njemačke će na sastanku, kojim će predsjedavati njemački kancelar Angela Merkel, razmotriti niz pitanja - od sadašnjeg stanja globalne ekonomije, preko terorizma i siromaštva do klimatskih promjena.

Merkelova će se sutra ujutru prvo sastati s američkim predsjednikom Barackom Obamom, a potom će se lideri Grupe sedam sastati u "Dvorcu Elmau", koji je okružen jakim policijskim snagama.

Samit sedam najmoćnijih država svijeta biće treći na kome neće prisustvovati ruski predsjednik Vladimir Putin koji je isključen iz bivšeg formata G8 nakon što je 2014. godine Rusija pripojila Krim.

Irački premijer Haider al Abadi i lideri pet afričkih država, među kojima predsjednik Tunisa Bedži Said Esebsi i Nigerije Muhamad Buhari pridružit će se drugo dana učesnicima samita.

EU će na samitu predstavljati predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker i predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk.