Xinjiang
0

Protesti Ujgura u Kini odnijeli 140 života

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nasilje u zapadnoj kineskoj provinciji Xinjiang odnijelo je najmanje 140 života, a preko 800 ljudi je povrijeđeno, javili su državni mediji.

Nekoliko stotina osoba uhapšeno je nakon što je u nedjelju nasilje eskaliralo u gradu Urumqiju.

Novinska agencija Xinhua javlja da je policija uvela red među demonstrantima nakon što su napali prolaznike i zapalili više vozila.

Vlada za ovu situaciju optužuje separatistički nastrojene Ujgure čija je pobuna, dok Ujguri optužuju vlast da im ne dozvoljava dovoljno uključenje u ekonomski i politički život zemlje.

Očevici navode da je u valu nasilja, koje je počelo u nedjelju, oko 1.000 protestanata uništavalo vozila i prodavnice u borbama sa snagama sigurnosti.

"Prvi rezultati istrage ukazuju na to da je nasilje organizovao separatistički World Uighur Congress na čijem čelu je Rebiya Kadeer", stoji u izvještaju vlade.

U provinciji Xinjiang, koje naseljava mahom muslimansko stanovništvo, u proteklih nekoliko godina bilo je više slučajeva pobuna i dizanja tenzija. Ovdje živi oko osam miliona Ujgura, muslimanskog naroda bliskog turskoj tradiciji i kulturi.