Svijet
0

Protesti u Turskoj zbog Cheneyeve posjete Turskoj

FENA
Nekoliko manjih protesta dočekalo je danas američkog potpredsjednika Dicka Cheneya, koji je, u okviru turneje po Bliskom istoku, doputovao u kratku posjetu Turskoj, gdje je s liderima u Ankari razgovarao o regionalnoj sigurnosti.

Dok je ulazio u predsjedničku palaču na razgovore s turskim predsjednikom Abdulahom Gulom, Cheneya je sačekalo nekoliko desetakna demonstranata, koji su uzvikivali: "Jenki, idi kući!"

Nešto kasnije, turska policija uhapsila je trojicu demonstranata koji su skandirali: "Američke ubice, napolje s Bliskog istoka!" i bacali crvenu boju na rezidenciju turskog premijera Tayyipa Erdogana, neposredno pred njegov sastanak sa Cheneyem, prenio je Reuters.

Na odvojenom protestu u Ankari okupilo se oko 150 ljudi, koji su uzvikivali slogane protiv iračkog rata i američkog imperijalizma i pozivali tursku vladu da odbije poziv Washingtona da pošalje dodatne trupe u Afganistan.

Cheney je trebao da razgovara i s načelnikom turskog Glavnog štaba Jasharom Bujukanitom, o problemima u Iraku i Iranu.

Turski građani okupili su se i u Istanbulu, kako bi protestirali zbog posjete Cheneya tom gradu.

Turska štampa prenijela je danas da su vlasti odbile američki zahtjev da postave snajperiste na krovove kuća, kao dodatno osiguranje tokom Cheneyeve posjete, rekavši da su uobičajene mjere sigurnosti dovoljne.