Svijet
8

Protesti u Turskoj: Većina demonstranata napustila Bešiktaš i Taksim

Anadolija
Grupa demonstranata koja se više puta sukobila sa pripadnicima policije razišla se i napustila je četvrt Bešiktaš u Istanbulu, gradu gdje su prije četiri dana i započeli protesti u cilju sprječavanja rekonstrukcijskih zahvata na zelenoj površini parka Gezi, dijelu istanbulskog trga Taksim, javio je novinar agencije Anadolija.
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Grupa demonstranata koja se od sinoć nalazila na području Bešiktaša, razišla se nakon više upozorenja policije. Kako javlja novinar Anadolije, demonstranti su većinom krenuli svojim kućama, dok je dio njih otišao na trg Taksim gdje komunalni radnici i vlasnici dućana rade na saniranju oštećenja uzrokovanih nasilnim demonstracijama proteklih dana.

Komunalni radnici uklonili su i barikade koje su ranije postavili demonstranti, a povrijeđenima se ukazuje pomoć i u improvizovanim aambulantama smještenim u objektima od historijskog značaja, poput džamije Bezmi Alem Valide Sultanije.

Sud oslobodio studente zbog ispitnih rokova

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Dežurni sudija pustio je na sloboodu 12 osoba koje su privedene sinoć pod sumnjom da su na demonstracijama u Ankari održanim u znak podrške protestima na istanbulskom trgu Taksim, pod sumnjom da su počinili krivična djela remećenja javnog reda i mira i sprječavanja službenih lica u obavljanju dužnosti.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Navedene osobe privedene su pod sumnjom da su počinili krivična djela narušavanja javnog reda i mira, sprečavanja službenih lica u obavljanju dužnosti i nanošenju štete javnoj imovini.

Pri odluci o njihovom puštanju na slobodu, sud je uzeo u obzir da se približavaju ispitni rokovi, jer uglavnom se radilo o studentima.