Svijet
0

Protesti u Samsunu, nakon Ankare, Istanbula i Izmira

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Nekoliko desetaka hiljada Turaka okupilo se u nedjelju u crnomorskom primorskom mjestu Samsun kako bi protestiralo protiv aktuelne proislamističke turske vlade, a pred predstojeće izbore 22. jula ove godine.

Demonstranti su se okupili na glavnom gradskom trgu, sa turskim zastavama i slikama osnivača nove Turske Mustafe Kemala Ataturka (1881-1938), te izvikivali "Turska je sekularna i ostat će sekularna!"

Poseban značaj protestu hiljada demonstranata u Samsunu daje činjenica da je to grad u kome je Ataturk pokrenuo rat za nezavisnost protiv okupacijskih sila nakon turskog poraza u Prvome svjetskom ratu, prenijele su svjetske novinske agencije.

Slične demonstracije su već organizirane u Ankari, Istanbulu i Izmiru.

Organizatori demonstracija u Samsunu smatraju da je protest bio prilika da se podijeljena opozicija udruži protiv aktuelne vlade koju optužuju kako joj je cilj da podrije sekularne temelje turske vlasti i stvori prevlađujuću muslimansku državu.

Niz protesta počeo je prošlog mjeseca kao vid pritiska na vladu premijera Recepa Tayyipa Erdogana da odustane od kandidature turskog ministra vanjskih poslova Abdulaha Gulla za predsjednika države i u strahu da vladajuća proislamska Partija pravde i razvoja (AKP) nekontrolirano širi svoj uticaj i moć u zemlji sa 70 miliona stanovnika koji su gotovo isključivo muslimani.

Premijer Erdogan je inicirao održavanje općih izbora kao načina za razrješenje dubokog sukoba s turskom sekularnom elitom u vezi s izborom predsjednika.

AKP očekuje da će na izborima u julu dobiti većinu glasova iako će, po svoj prilici, biti primorana da formira koalicijsku vladu.