Svijet
0

Protesti u SAD-u se nastavljaju: Ako nema pravde nema ni mira

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Nakon Fergusona i ubistva crnca Michaela Browna, u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) organizirani su novi protesti građana zbog novog slučaja ubistva s rasnom pozadinom. Američki građani su i jučer izašli na ulice New Yorka i Washingtona kako bi se pobunili protiv sudske presude kojom bijeli policajac nije optužen za smrt crnca Erica Garnera.

Ovaj slučaj je privukao pažnju javnosti kada se pojavio video snimak na kojem policajac Daniel Pantaleo drži 43-godišnjeg astmatičara Garnera za vrat dok on viče da ne može disati. Garner je preminuo nekoliko minuta poslije od srčanog zastoja.

Sudska presuda kojom bijeli policajac nije optužen za smrt crnca Erica Garnera pokrenula je ozbiljne rasprave o postojanju rasizmu i dsikriminaciji u SAD-u.

U znak protesta na hiljade demonstranata okupilo se na trgu Foley u New Yorku gdje su uzvikivali slogane kao što su "ako nema pravde nema ni mira". Okupljeni su nakon toga održali protestnu šetnju u nekoliko dijelova Manhattana.

Povremeno je došlo do sukobljavanja policije i demonstranata koji su pokušali da blokiraju odvijanje saobraćaja na tom području.

Protesti su održani i na trgu Times gdje je u kasnim večernjim satima došlo do sukoba između policije i demonstranata. Policija je uhapsila veliki broj osoba koje su blokirale put uprkos upozorenju policije da se raziđu.

Nekoliko demonstranata je privedeno i u Chinatownu koji su proteste održali na saobraćajnici kako bi pokazali nezadovoljstvo sudskom odlukom kojom kojom bijeli policajac nije optužen za smrt Garnera.

Jedna druga grupa demonstranata je blokirala odvijanje saobraćaja ispred centra Barclay u Brooklynu. Naime, okupljeni demonstranti su ušli u kovčege koje su nosili sa sobom te u trajanju od 15 minuta na taj način blokirali saobraćaj u tom dijelu grada.

Demonstranti su i na trgu Herald blokirali saobraćaj dok je nekoliko njih privedeno zbog, kako se navodi, "građanskog neposluha".

Prema posljednjim informacijama, tokom jučerašnjih protesta u New Yorku je privedeno više od 80 osoba.

Osim u New Yorku i u Washingtonu se okupilo na stotine osoba kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog odluke suda kojom bijeli policajac nije optužen za smrt Garnera.

Demonstranti su održali protestnu šetnju prema zgradi američkog ministarstva pravde te su tom prilikom uzvikivali slogane kao što su "Rasistička policija" i "Ne želimo policajce ubice".

Osim u Washingtonu i New Yorku, protesti se održavaju i u Chicagu, Fergusonu, Los Angelesu i Bostonu.