Svijet
0

Protesti u Karačiju zbog objavljivanja karikatura

FENa
Više od 20.000 osoba demonstriralo je u četvrtak u Karačiju, najvećem gradu Pakistana, protiv objavljivanja u evropskoj štampi karikatura poslanika Muhammeda. U gradu su raspoređene značajne vojne snage, nakon nasilja početkom sedmice, kada je u Pakistanu poginulo pet osoba.

Paravojne snage su posebno mobilizovane na prilazima restoranima, bankama i stranim ustanovama, koje su bile meta demonstranata u utorak u Lahoreu, a u srijedu u Pešavaru.

"Snage reda su već tri dana na najvećem stepenu pripravnosti", rekao je Niaz Siddiqi, šef općinske policije ove metropole od 15 miliona stanovnika.

Planirani su i drugi protesti, posebno ženske demonstracije koje organizuje Jamat-i-Islami, najmoćnija pakistanska islamska stranka.

Pakistanski predsjednik Pervez Musharraf je osudio u srijedu "zločinačke i antidruštvene elemente", koji su promijenili tok demonstracija i dali im antiamerički i antivladin karakter.

"Žestoki protesti imaju negativan utjecaj na ekonomiju i civilno društvo te stvaraju prepreku za normalan život mirnih građana", rekao je general Musharraf nakon vanrednog sastanka s najvišim vojnim i civilnim dužnosnicima.

Pakistanski ministar za informiranje Sheikh Rashid, koga navodi u četvrtak dnevni list Dawn, osudio je "skrivene ruke" koje stoje iza nasilja koje je izbilo u Lahoreu prilikom demonstracija protiv objavljivanja karikatura poslanika Muhammeda, koje vrijeđaju vjerska osjećanja muslimana.