Svijet
0

Protesti u Japanu i Kini zbog prava na sporna ostrva

FENA
Foto: AP
Foto: AP
U Narodnoj Republici Kini na hiljade demonstranata izašlo je na ulice da bi izrazili negodovanje zbog stava japanske vlade u vezi sa spornim ostrvima u Istočnom kineskom moru, dok je istovremeno u Tokiju održan drugi ovomjesečni antikineski protest.

Odnosi dvije najveće azijske ekonomske sile naglo su pogoršani prošlog mjeseca kada je Japan uhapsio kineskog kapetana Jana Chisionga (41), čiji se ribarski brod sudario s dva japanska patrolna broda u blizini spornih ostrva, koje Japanci zovu Senkaki, a Kinezi Diaoju.

Tenzije oko osam ostrva čija je ukupna površina nepunih sedam kvadratnih kilometara, veće su zato što se pretpostavlja da se nalaze u blizini velikih naftnih i gasnih polja u Istočnom kineskom moru, prenosi Reuters.

Oko 2.000 ljudi okupilo se u Chengduu, prijestolnici jugozapadne kineske provincije Sichuan, noseći transparente i uzvikujući: "Odbranimo ostrva Dioaju".

Studenti s nekoliko univerziteta prošetali su ulicama grada pod kontrolom nekoliko stotina policajaca, a prema izvještajima izvjesni tržni centri u gradu su oštećeni. Kineska novinska agencija Xinhua javila je da je u Xianu, prestonici sjeverozapadne provincije Shanxi, protestovalo nekoliko hiljada studenata, koji su poručivali: "Ostrva Diaoju su kineska" i "Bojkot japanskim proizvodima".

U Jengjuu, prijestolnici provincije Henan, studenti su se okupili na gradskom trgu izražavajući negodovanje prema Japanu. U Tokiju se, prema izvještajima agencija, okupilo oko 2.000 demonstranata, koji su uzvikivali: "Nećemo dozvoliti Kini da izvrši invaziju na ostrva Senkaki, nećemo dozvoliti Kini da izvrši invaziju na Japan i druge azijske nacije".

Demonstranti su se, nakon šetnje ulicama, uputili ka kineskoj ambasadi. U Tokiju su prethodno 3. oktobra održani antikineski protesti u kojima je premijer Naoto Kan optuživan da nije na pravi način postupio i da je podlegao pritiscima Kine da oslobodi kapetana kineskog ribarskog broda 24. septembra.

Spor dvije azijske sile se razbuktao kada je Japan septembra uhapsio kineskog kapetana i optužio ga za namjerno izazivanje sudara sa patrolnim brodovima kod ostrva Senkaki, kao i ometanje u radu japanskih javnih službenika u blizini nenaseljenih ostrvaca u Istočnom kineskom moru.

Kina je prošlog mjeseca zamrzla bilateralne sastanke na ministarskim i nižim nivoima, prekinula razgovore o povećanju broja letova između dvije zemlje i odgodila sastanak o pitanju razmjene uglja.

Tenzije su donekle olakšane poslije oslobođanja kineskog kapetana, iako su i jedna i druga strana poručile da neće odustati od polaganja prava na nenaseljena ostrva, koja se nalaze između Tajvana, koji Kina smatra svojom otcijepljenom teritorijom i japanskog ostrva Okinave.