Svijet
0

Protesti u Indiji nakon što je dvoje djece zapaljeno u podmetnutom požaru

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Demonstranti su blokirali glavni autoput u Indiji u znak protesta zbog smrti dvoje djece koja su zapaljena u podmetnutom požaru u blizini New Delhija.

Dvoje djece je smrtno stradalo nakon što su u utorak zapaljena u požaru u gradu Faridabad. Pretpostavlja se da su požar podmetnuli pripadnici više kaste. Prema policijskom izvještaju, tri osobe su uhapšene, a traga se za još devet osoba, prenosi BBC.

Roditelji djece su povrijeđeni, a majka je i dalje u kritičnom stanju. Tenzije su dodatno pojačane nakon ovog incidenta, a protesti traju već dva dana. Od policije se zahtijeva veća odgovornost i zaštita nižih slojeva društva u Indiji.

Napadači su tokom noći kuću polili benzinom, a zatim je zapalili.

"Osjetio sam miris benzina, a onda je odjednom sve počelo da gori. Moja djeca su izgorjela u požaru. Ranije su mi prijetili da će uništiti mene i moju porodicu te da se više nikada ne smijem vratiti u selo", izjavio je Jitender, otac nastradale djece.

Svađe i sukobi između niže Dalit i više Rajput kaste su izraženi već godinama. Dalit kasta nalazi se na dnu kastinskog sistema u Indiji. I mada je kastinska diskriminacija zakonom zabranjena, u mnogim gradovima i selima u Indiji to je još uvijek izražen problem.